Здравните ползи на босилека

Босилека е обикновена ароматна билка от семейството на ментата. Босилека, разбира се, се използва за придаване на вкус към разнообразие от рецепти, но това, което може да ви изненада, е многото предимства на босилека, които го правят добре известен със своите имуностимулиращи свойства. Екстракта от босилек или етерично масло от босилек е доказано, че помага да се предотврати широк спектър от здравословни проблеми, което го прави една от най-важните медицински билки, които са известни днес.

Знаете ли, че всъщност има 35 различни вида босилек? Босилековите растения идват в разнообразие и размери, но свещеният босилек е най-проучваният вид босилек досега. Свещеният босилек е видът босилек, известен най-вече със своите мощни лечебни свойства. Към днешна дата най-малко шест различни етерични масла са идентифицирани в свещения босилек в неговите семена, корени, листа и стъбло. Светия босилек, който има научното име Ocimum sanctum L. или Ocimum tenuiflorum L., е известен като противовъзпалителен, антибактериален и мощен адаптоген – което помага на организма да реагира на стреса и да се бори с болестта.

Какви са доказаните предимства на Босилека?

Научните изследвания показват следните предимства на босилек:

Противовъзпалително

Антиоксидантен

Рак-борец

Болкоуспокояващ (аналгетичен)

Треска-редуктор (антипиретик)

Диабет

Защита на черния дроб (хепатопротективен)

Кръвоносен защитник

Антистресово решение

Имуностимулатор

Босилека съдържа богати на антиоксиданти летливи етерични масла, които се считат за хидрофобни. Това означава, че те не се разтварят във вода и са леки и достатъчно малки, за да преминат през въздуха и порите в кожата ни.

Билките като босилек съдържат етерични масла, защото те помагат на растението да се защити от хищници като гризачи и бактерии в почвата. Когато поемаме тези защитни масла, имаме подобни предимства: засилване на имунитета и защита от болести.

Ползите за здравето от Босилека

1.Съдържа антиоксиданти за борба с болестите

Едно от ключовите предимства на етеричното масло от босилек е способността да се подпомага борбата с увреждането на свободните радикали, като същевременно се защитават структурите на ДНК и клетките. Босилека съдържа два важни водоразтворими флавоноидни антиоксиданти, известни като ориентан и виденинар, които помагат да се предпазят белите кръвни клетки, отговорни за имунната функция, както и клетъчните структури, където се съхранява ДНК.

Антиоксидантите, открити в босилека, запазват хромозомите, за да станат променени и да доведат до клетъчни мутации и растеж на раковите клетки. Оксидативен стрес се проявява вътре в организма, дължащ се на ефектите на токсините в храната, замърсяването на околната среда и радиацията, но антиоксидантите като вида на босилек помагат за борба с окисляването и забавят ефекта от застаряването.

2.Действа противовъзпалително

Босилека съдържа мощни етерични масла, включително евгенол, цитронелол и линалол. Това са ензим-инхибиращи масла, които помагат за намаляване на възпалението, което е в основата на повечето заболявания като сърдечни заболявания, ревматоиден артрит и възпалителни заболявания на червата.

3.Борба с рака

Клиничните проучвания, публикувани в „Хранене и рак“ също показват, че босилекът съдържа фитохимикали, които могат да помогнат естествено да предотвратят рак, включително химически индуцирана кожа, черен дроб, орален и белодробен рак. Босилека е в състояние да увеличи антиоксидантната активност, да промени позитивно генните изрази, да индуцира апоптоза на раковите клетки (смърт на вредните клетки) и да спре раковите тумори от разпространение.

4.Съдържа антибактериални свойства

Друго от предимствата на есенциалните масла от босилек е да се осигури защита срещу вредни бактериални разраствания. В проучванията екстрактът от босилек дори показва, че е полезен при инхибиране на резистентни щамове на бактерии, които не реагират на лечение с антибиотици.

Когато изследователите от Медицински университет в Лодз, Полша, тестваха антибактериалната активност на босилечното масло срещу щамовете Е. coli и други мощни бактерии, които бяха събрани от болни пациенти с инфекции, резултатите показаха, че босилекът е ефективен в борбата с бактериалните щамове и помагайки им да възпрепятстват растежа си. Това е довело изследователите да продължат да проучват как босилек и други антибактериални масла могат да помогнат в борбата с антибиотично резистентните заболявания и инфекции.

5.Съдържа антимикробни свойства, които се борят с вируси и инфекции

Босилековите етеричните масла имат антимикробна активност срещу широк кръг от бактерии, дрожди, плесени и вируси. Това означава, че можете да добавите защита срещу кандида вирус и различни форми на кожни раздразнения на дългия списък с доказани ползи от босилек.

6.Борба със стреса чрез действие като „адаптоген“

Изследванията показват, че босилекът има силен потенциал да действа като естествен адаптоген, билково лекарство, което помага на тялото да се адаптира към стреса и да нормализира вредните ефекти на стресорите върху телесните процеси.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *