Глаукома: как да се храним
апр.24

Глаукома: как да се храним

Глаукомата е хронично заболяване на очите, което може да се развие във всяка една възраст, но е най-разпространено при старите хора. Тежките форми на глаукома водят до слепота, което придава специален характер на болестта. Тя може да бъде вродена и придобита. Причини за вродена глаукома Причина за развитие на глаукома може да бъдат най-различни фактори, като генетична предразположеност или ембрионални и родови травми. Ако по време на...

Прочети Още
3 причини да ви се гади след хранене
апр.22

3 причини да ви се гади след хранене

Гаденето и дискомфортът в стомаха са сред най-неприятните здравословни проблеми със силно отражение върху начина на живот. Причините за появата им са различни, като много често подлежащ фактор са нарушенията във функциите на храносмилателната система. Те са причина гаденето да се появява скоро след хранене и да е особено отчетливо след прием на определени видове храни. За облекчаване и превенция на гаденето след ядене може да се...

Прочети Още
Кои храни и напитки са забранени преди сън
апр.20

Кои храни и напитки са забранени преди сън

Храните и напитките, повлияващи на съня и неговото качество са доста. Ежедневно, всеки от нас търси своя релакс след края на работния ден и доста често прибягва до бързата храна, позната още като фаст фууд. Тя, от своя страна, би могла да повлияе върху качеството на съня, а в комбинация с други фактори като стрес и безпокойство, може да причини безсъние. Това е така, защото този тип храна е богата на наситени мазнини, които са трудно...

Прочети Още
Как да поддържаме форма, когато сме 40+ възраст
апр.19

Как да поддържаме форма, когато сме 40+ възраст

Според WebMD нашият метаболизъм се забавя с близо 5% с всяко десетилетие от живота след навършване на 40-годишна възраст. Това означава, че жените трябва да приемат със 100 калории по-малко от препоръчителния дневен прием, за да останат във форма. Въпреки това, има и други лесни и дори изненадващи начини за изгаряне на калориите, като например понижаване на температурата в жилището. Представяме ви 8 ефективни начини за поддържане на...

Прочети Още
Добавка Е 570: стеаринова киселина
апр.19

Добавка Е 570: стеаринова киселина

Стеариновата киселина се среща и под наименованието мастните киселини. Отнася се към групата на емулгаторите. Получава се при химична обработка на мазнини с растителен и животински произход. Киселините не се различават при крайния продукт. Разделят на наситени, полинаситени и ненаситени – в зависимост от положението във веригата на двойните връзки. Съществуват и незаменими мастни киселини, т. е. такива, които организмът не е в...

Прочети Още
Пурини: за какво са важни и къде се съдържат
апр.18

Пурини: за какво са важни и къде се съдържат

Пурините са естествени вещества, които се съдържат във всички клетки на нашето тяло и практически, във всички хранителни продукти. Тези вещества са приобщени в химичната структура на нашите гени, също в тези на растенията и животните. Относително малко продукти включват в състава си концентрирано количество пурини. В повечето случаи това е протеиновата храна: месни изделия, риба и морски продукти (скумрия, сардина, миди), също дрожди....

Прочети Още
5 разпространени мита за фитнеса
апр.18

5 разпространени мита за фитнеса

Когато става дума за упражнения, има много препоръки и забрани и понякога се оказва напълно невъзможно да решите кой съвет да последвате и кой да игнорирате. Често съветите, които ще чуете от един човек, може да противоречат на тези, които ще чуете от друг, и това може да се окаже доста обезкуражаващо. Затова ще ви представим някои от най-разпространените митове, свързани с тренировките. Мит 1: Сутринта е най-доброто време за...

Прочети Още
11 продукти за здрави паращитовидни жлези
апр.17

11 продукти за здрави паращитовидни жлези

Кои са паращитовидните жлези и как да поддържаме здравето им? Паращитовидните жлези са четири неголеми щитовидни жлези, произвеждащи паратироиден (паратхормон, ПХТ) хормон и калцитонин, които от своя страна регулират нивото на калций в организма така, че нервната и двигателна системи да функционират нормално. Ако нивото на елемента е под определеното, ПХТ стимулира специалните клетки, които извличат калция от костната тъкан. Ако пък...

Прочети Още
Необходима диета срещу кандидоза
апр.13

Необходима диета срещу кандидоза

Полезната храна е от изключително значение, когато става въпрос за здраве. Диетата срещу кандида включва здравословни храни, които преборват кандидозата. Научете повече за диетата срещу кандида. Кандидозата е вид гъбична инфекция, която се причинява от кандида и то най-често от кандида албиканс (Candida Albicans). Нормално е в тялото на човек да се срещат малки количества кандида, а проблем има, когато количеството се увеличи. Много...

Прочети Още
Добавката Е102: жълтата боя в храните
апр.12

Добавката Е102: жълтата боя в храните

Е102 са инициали, които може да се открият върху етикетите на редица хранителни продукти. А проследяването за наличието на тази добавка е много важно за хората с астма или с повишена алергична нагласа. Е102 е кодът на веществото тартразин, широко потребявано в хранителната индустрия. Както подсказва кодовото обозначение, татразинът е боя (всички добавки към храната, означавани с Е и първа цифра 1, са оцветители). Тартразинът има много...

Прочети Още
Веганска диета: 2-дневен план, който не превишава 2000 калории дневно
апр.12

Веганска диета: 2-дневен план, който не превишава 2000 калории дневно

Повечето хора, които се придържат към диета, го правят погрешно. Те или не разполагат с познания, за да структурират правилно плана за хранене, или си дават твърде строги ограниченив. Диетата трябва да помогне да постигнете целта си и да не се превръща в пречка. Трябва да се има предвид, че не всички хора трябва да спазват една и съща диета, и към всеки трябва да се подходи индивидуално. Това се дължи на факта, че има много...

Прочети Още
Орехите са най-полезните са сърцето ядки
апр.11

Орехите са най-полезните са сърцето ядки

Считани за най-здравословните ядки, орехите са богат източник на омега-3 мастни киселини Орехите са може би най-полезните за сърцето ядки, докладват лекари от University of Scranton (САЩ). Те сравнили нивата на антиоксиданти (по-конкретно полифеноли) в 9 вида печени и сурови ядки и два вида фъстъчено масло. Орехите излезли на първо място. Печени или сурови, орехите били с най-големи количества полифеноли спрямо останалите ядки.  Сред...

Прочети Още