Зелето подобрява здравето на артериите

Ново австралийско проучване, включващо жени на средна възраст, показва, че кръстоцветните зеленчуци (броколи, брюкселско зеле и карфиол) помагат за предотвратяване на атеросклероза, основна причина за инфаркт и инсулт.

Диета, богата на кръстоцветни зеленчуци може да помогне за защита срещу сърдечно-съдови заболявания.

Кръстоцветните зеленчуци са: рукола, зеле, карфиол, броколи, брюкселско зеле, зеле, ряпа, репички, кресон, магданоз и др. Те са богати на фибри, витамин С, Е и К, каротеноиди, фолиева киселина и минерали. Също така, съдържат серни съединения, известни като глюкозинолати, които обясняват горчивия вкус и острия мирис.

Зеленчуци и сърдечно-съдови заболявания

Кръстоцветните зеленчуци съдържат глюкозинолати, които се разграждат в биологично активни съединения, такива като нитрити, индоли, изотиоцианати и тиоцианати.

Данни от научни изследвания показват, че някои индоли и и изотиоцианати могат да намалят риска от развитие на рак. Изследванията постоянно показват връзка между по-високата консумация на зеленчуци и намаляването на риска от сърдечни заболявания и инсулт. Учените обясняват как измерване на дебелината на стената на каротидните артерии в областта на шията може да помогне да се оцени риска от инфаркт и инсулт, тъй като това е надежден показател за атеросклероза, основна причина за повечето сърдечно-съдови заболявания.

Атеросклерозата е състояние, при което на вътрешните стени на артериите се натрупват отлагания или плаки. Тези плаки се състоят от холестерол, мастни молекули, калций и други съединения в кръвта. С течение на времето, натрупването на плаки причинява стесняване и втвърдяване на артериите, което от своя страна ограничава притока на кръв, който носи кислород и хранителни вещества към органите и тъканите. В крайна сметка кръвният поток може да стане толкова ограничен, че да доведе до сърдечен удар, инсулт и понякога смърт.

Кръстоцветни зеленчуци за намаляване на дебелината на артериите

Научните изследвания показват, че жени, които консумират големи количества зеленчуци, имат средно с 0,05 мм по-малко удебеляване на каротидните артерии, отколкото жени, които консумират по-малко зеленчуци.

Тази разлика е значителна, защото намаляването на дебелината на сънната артерия с 0,1 мм е свързана с намаляване на риска от инсулт и инфаркт с 10-15℅. На всеки 10 допълнителни грама кръстоцветни зеленчуци консумирани дневно, средната дебелина на стената на каротидната артерия намалява с 0,8℅. Подобна връзка не е идентифицирана с други зеленчуци.

След коригиране на рискови фактори за сърдечно-съдовите заболявания (включително употребата на наркотици), както и изследванията върху други видове зеленчуци и хранителни фактори, научните резултати продължават да показват защитна връзка между кръстоцветните зеленчуци и дебелината на стената на сънната артерия.

Важно е да се отбележи, че поради определени ограничения, резултатите не доказват, че използването на кръстоцветни зеленчуци предотвратява или намалява удебеляването на артериалните стени. Те обаче не противоречат на тази идея. Въпреки това, авторите на проучването вярват, че хранителните препоръки трябва да подчертаят значението на увеличаването на консумацията на кръстоцветни зеленчуци, за да се предпазите от сърдечно-съдови заболявания.

Не позволявайте на излишните килограми да убият самочувствието ви! Lipoin ще реши проблемите ви с наднорменото тегло. Капсулите Lipoin са изцяло натурални и безвредни. Прочетете повече ТУК!!!

Четете още:

Пролетната диета 80/20

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × five =