Жълтъците: опасни ли са за здравето?

След проучване на хора, които ядат яйца всеки ден, учените откриват голям брой случаи на сърдечно-съдови заболявания, включително удари, инфаркти и атеросклероза.
Едно яйце съдържа 215-275 мг холестерол, което е 1,5 пъти повече в сравнение със сандвич. Тъй като кардиолозите препоръчват да се ядат не повече от 200 мг холестерол дневно, яйцата не могат да бъдат причислени към здравословните храни.Неотдавна, канадски лекари са стигнали до извода, че яйцата, особено жълтъците, са много по-вредни от „бързите“ храни.

Ето защо, специалистите по хранене вярват, че честото използване на яйцата в храната е безопасно само за хора с много здраво тяло, а след това не по-често от два пъти седмично.

Не всички лекари обаче са толкова категорични. Храната на съвременните пилета се е променила значително, така че съставът на яйцата се е променил. Освен това, отдавна е известно, че съдържанието на холестерол в човешкото тяло не зависи пряко от диетата. Ето защо се възстановява добрата репутация на яйцата. Те са полезни и питателни за възрастните хора, поради високото съдържание на лутеин и зеаксантин – каротиноиди (пигменти), които помагат на организма да се противопостави на стареенето.

Ползи

  • Яйцата се предписват за превантивни и терапевтични цели, благодарение на богатото съдържание на хранителни елементи и витамини.
  • Яйцата съдържат витамини А, D, Е, В, минерали.
  • Протеинът се използва за различни възпалителни заболявания, например при остра ацидоза (повишаване на киселинно-базовия баланс в човешкото тяло).
  • Суровият яйчен протеин не дразни стомашната лигавица и бързо се усвоява. Яйцата са важни за включване в диетата при язва на стомаха или червата. Много внимателно трябва да консумирате протеини при възпаление на панкреаса.
  • Яйцата лесно се смилат и усвояват, съдържат малко калории. Енергийната стойност на сурово яйце е 149 кал.
  • Суровите яйца са много ефективно средство за възстановяване на гласните струни.
  • Суровите яйца са полезни при заболявания на нервната ситема. Именно поради тази причина, яйцата са включени в храненето на хора, страдащи от заболявания на нервната система. Също така, в превенцията и лечението на хора, чиято работа е свързана с ефектите на неврогенните промишлени химикали (живак, арсеник).
  • Комбинацият от лецитин и желязо в яйцата подобрява кръвообращението.
  • Друг плюс в полза на яйцата е поддържането на нормалното кръвно налягане.
  • Последните изследвания доказват, че яйцата помагат за отслабване, без да навредят на тялото.
  • Яйцето подобрява белодробната функция, също така се бори с бактериите и намалява риска от рак.
  • Средно голям жълтък: 2,7 гр протеин, 0,61 гр въглехидрати и 4,5 гр мазнини.

Мастни киселини в жълтъка:

  • полиненаситени мастни киселини – 18℅
  • мононенаситени мастни киселини – 52℅.
  • наситени мастни киселини – 28℅.

Опитахте ли най-мощния продукт за възбуждане – Makagra Той е под формата на орално желе, е изключително удобен за употреба. Той е безвреден и е изцяло на билкова основа. В състава на Makagra влиза и есктрактът от глог.

Четете още:

Сурови яйца и салмонелоза

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *