Женската билка – Шапиче (цариче)

Латинското наименования на билката шапиче е Alchemilla vulgaris. В народната медицина у нас тази билка е популярна с още няколко имена: цариче, самодивска ягода, длановка, попова чашка и други.

Билката шапиче расте в планинските райони на надморска височина от 1000 до 2900 метра. Среща се предимно по поляни и ливади, също и в близост до потоци. Представлява тревисто растение с височина около 50 см. и се среща в почти цяла Европа. Цъфти от юни до август, когато и можете да си го набавите от нашите планински райони.
Билката шапиче е богата на танини, флавонолови гликозиди, салицилова киселина, смоли и витамин С.

Някои билкари използват и коренището на шапичето, както и цялото растение в свежо състояние (под формата на каша).
Наричат шапичето женска билка, защото се използва за заболявания на женската полова система.
С тази билка можете да лекувате менструални болки, обилно кръвотечение по време на цикъл, както и бяло течение.Помага при нощно напикаване, атрофия на мускулите, пясък в бъбреците, пикочния мехур и жлъчката.

Билката шапиче помага при стомашни болки, придружени с диария.
В народната медицина шапичето се използва и като свежото растение се стрие на каша. С получената смес можете да наложите трудно зарастващи рани.

Шапиче за промивки при бяло течение
15 гр. от изсушената билка шапиче накиснете в 500 мл. вряла вода. Оставете за 15 минути, прецедете и след като изстине, използвайте за промивки, ако имате упорито бяло течение.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *