Знаете ли къде се намира най-старият ресторант в света?

Най-старият ресторант в света „Собрино де Ботин“ – любимо място на американският писател Ърнест Хемингуей

Основан е в Мадрид през далечната 1725 година и съществува и до днес. А Хемингуей толкова го харесвал, че дори пише за него в две от произведенията си.
Площадът „Пласа Майор“ в Мадрид е на близо 400 години. Навремето е бил арена на кървави кориди и показни процесии на испанската инквизиция, а днес площадът е любимо място за срещи. Там животът кипи, пълно е с кафенета, ресторанти и магазинчета за сувенири. Но малко туристи знаят, че там се намира най-старият ресторант в света.
Почти всичко около „Пласа Майор“ е реставрирано. Калдъръмените улички са на стотици години. Именно там се намира най-старият ресторант в света „Собрино де Ботин“, което в превод означава „племенникът на Ботин„. Френското семейство Ботин са първите собственици, тяхна е била страноприемницата на това място.

През 1930 година ресторанта поема семейство Гонзалез и вече трето поколение мястото е в техни ръце. Много от нещата в интериора на ресторанта са старинни оригинали, а други носят индивидуалния почерк на собствениците.

През 1986 година ресторантът влиза в „Книгата на Гинес“ като най-стария ресторант в света.

„Критериите бяха ресторантът винаги да е носил същото име, да не се е местил другаде и да не е бил временно затварян. „Собрино де Ботин“ отговаря на всички условия“, казва собственикът Антонио Гонзелез.

Заведението, което отваря всеки ден в 13 часа, е прочуто с отличната си испанска кухня, а специалитетът му е печено прасенце. Ястието се приготвя в оригинална пещ от 1725 година, а в нея се пекат и останалите ястия. Под кухнята се намира трапезария от 1580 година, която е дори по-стара от самия ресторант.

В ресторанта редовно ходел американският писател Ърнест Хемингуей. Заведението толкова му харесвало, че го споменал в две произведения – „И изгрява слънце“ и „Смърт следобед“.

Автор: Jaklin

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *