10 продукта, от които трябва да се откажем

Американският учен Никол Авена, е съставила списък на храни, които ни изкушават и трябва да имаме силна воля, за да ги премахнем от менюто си.

1. Пица

Перфектна комбинация от брашно, мазнина, сол, подправки, зеленчуци и месо. Ние не ви призоваваме да се откажете завинаги от пицата(въпреки, че ако сте с наднормено тегло и искате да се справите с този проблем, по-добре забравете за пицата). С цел да се избегне пристрастяването към това ястие, трябва да се следват някои правила:
1. Яжте само пълнозърнеста пица.
2. Колкото по-обработено е брашното за пица – толкова по-зле
3. Използвайте само пресни продукти за пицата
4. Използвайте по-малко сирене за пицата – то е много калорично
5. Ако правите пица у дома, ползвайте здравословни рецепти, например пица с карфиол.

2. Шоколад

Знаем колко е трудно да устоим на шоколада, особено млечния. Този вид шоколад обаче, съдържа повече мазнини.
В действителност, шоколадът е много полезен за организма. Той съдържа антиоксиданти и други биологично активни вещества. Това трябва да става само в умерени количества. За да не попаднете в зависимост от шоколадовите блокчета, яжте само черен горчив шоколад. Отначало ще ви изглежда безвкусен и твърде горчив. След една-две седмици ще свикнете с този вкус. В допълнение, от горчивия тъмен шоколад не можете да изядете много.

3. Бисквити

Те наистина трябва да бъдат забравени. Може да си правите домашни – с пълнозърнесто, ръжено или типови брашно, с ядки, сушени плодове и мед вместо захар.

4. Чипс

Вероятно не сте изненадани. Чипсът и други подобни хрупкави закуски, имат много висока степен на преработка. Те не разполагат с никакви полезни елементи. Това  по същество са прости въглехидрати, мазнини, ароматизатори, консерванти, сол, мононатриев глутамат и други химични компоненти.
Никол Авена не препоръчва да се ядат хрупкави закуски. В краен случай, може да си позволите понякога чипс с ниско съдържание на сол и без аромат.

5. Сладолед

За да не се превърнете в”роб”на сладоледа, е важно да следвате някои правила. От ключово значение е размерът на порциите.
1. Не купувайте сладолед в кутия – дори няма да усетите как ще изядете всичко наведнъж!
2. За привържениците на здравословния начин на живот, които обичат сладолед, може да се препоръча шербет.
6. Торта
Както на сладкишите, така и на тортите трябва да се каже”не”. За съжаление, здравословни алтернативни на този десерт няма, така че единственият изход е, да ги ядете само по специални поводи и най-важното – на малки порции.

7. Пържени картофи

Картофи, приготвени във фритюрник – едно от най-опасните ястия, от които човек лесно става зависим. Естествено, най-добре е да се откажете от такива храни напълно. От време на време, може да се поглезите, но в минимално количество. Най-добрата алтернатива на пържените картофи са печените картофи, които след като са готови, може да поръсите със зехтин.

8. Бургери

Много заведения за бързо хранене предлагат вкусни бургери, така че е трудно да се откажете от тях, особено след като сте ги опитали веднъж. Но вредата от тези храни, не е само във високото съдържание на калории. Основната съставка на бургерите е червеното месо, което е предпоставка за развитие на рак на дебелото черво, бъбречна недостатъчност и чернодробни заболявания. Освен това, се увеличава риска от диабет и сърдечносъдови заболявания.
Никол Авена съветва, да избягваме преработените храни. Може да си приготвите бургер у дома, като използвате хляб от пшенично брашно, пресни зеленчуци, билки и непреработено месо. А здравословният вариант на бургера – с домашно пилешко месо или риба.

9. Зърнени закуски

Основният проблем в зърнените закуски – големи количества захар. Никол Авена съветва, да проучвате внимателно етикетите на тези храни. Препоръчително е да избирате зърнени закуски, в които съдържанието на захар не надвишава 4 грама на порция.
Овесената каша е най-добрият заместител на зърнената закуска. За подготовката ще трябва малко повече време, но в замяна ще получите прилив на енергия и липса на здравословни проблеми, свързани с използването на големи количества захар.

10. Пържено пиле

Това ястие се предлага от много заведения за бързо хранене. Това е храна, от която трудно можем да се откажем. По-добре си пригответе печено пиле у дома – пак ще е вкусно, но без огромните количества мазнина в пърженото пиле.
И накрая, искаме да отбележим, че ще ви бъде трудно да се избавите от тези зависимости. Трябва да сте напълно наясно с факта, че няма да е лесно.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:
468 ad


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + 12 =