11 признака за йоден дефицит

Йодът е необходим, за да поддържа здравето на цялото тяло. Но какви са признаците на йоден дефицит и дали е опасно?

Йодът е водоразтворим елемент. Намира се в някои храни и йодирани таблетки със сол. В допълнение, той може да се приема като добавка. В тази статия ще разгледаме признаците, симптомите и усложненията на йодния дефицит и ще обсъдим методите за неговото предотвратяване и лечение.

Защо тялото се нуждае от йод?

Йодът заема централно място в здравословната функция на щитовидната жлеза. Тироидната жлеза използва йод, за създаване на хормони, които участват в:

  • развитието на мозъка
  • растежа
  • метаболизма.

Когато човешката щитовида жлеза не произвежда достатъчно хормони, се получава хипотиреоидизъм. Липсата на йод ограничава способността на щитовидната жлеза да произвежда хормони, което в крайна сметка води до хипотиреоидизъм.

Знаци на йоден дефицит

Според проучване, направено през 2017 г., около 1/3 от хората страдат от недостиг на йод. Ето 11 признаци, които показват, че дадено лице може да има йоден дефицит.

Нарастване на тегло

Един от най-забележимите признаци на йоден дефицит е неочакваното увеличаване на теглото. Когато човек има нормален метаболизъм, той изгаря калории, за да генерира енергия. Хипотиреоидизмът или липсата на тиреоидни хормони забавя метаболизма на човека. Когато метаболизмът се забави, калориите е по-вероятно да останат като мазнини, което води до повишаване на теглото.

Важно е да запомните, че наддаването на тегло не винаги е признак на йоден дефицит. Това може да е знак, само когато увеличението на теглото не може да бъде обяснено по друг начин. Най-честата причина за наддаване на тегло е потреблението на повече от необходимите калории.

Чувство на слабост

Хората с йоден дефицит често се чувстват слаби. Повдигането на предмети, които са били леки за даден човек, може да се окаже трудно. Тази слабост се обяснява с факта, че енергийното ниво значително намалява. Хипотиреоидизмът забавя метаболизма на човек. Това означава, че той изгаря по-малко калории и произвежда по-малко енергия, което води до лошо мускулно представяне.

Усещане за умора

Забавянето на метаболизма често води до постоянна умора. Усещането за умора е друг признак за йоден дефицит. Както при натрупването на тегло, усещането за умора не винаги означава, че човек има йоден дефицит. Когато човек не си дава достатъчно време за почивка, е нормално да усеща умора. Ако умората е необяснима, тя може да бъде симптом на йоден дефицит.

Косопад

Загубата на коса е друг възможен признак за йоден дефицит. Тироидните хормони поддържат възстановяването на космения фоликул. Когато човек има хипотиреоидизъм, недостигът на тироидни хормони води до това, че фоликулите спират да се възстановяват.

Косата пада естествено, но обикновено се заменя с нови фоликули. Когато този процес е нарушен, започва косопад.

Суха коса

Сухата люспеста кожа може да е признак на хипотиреоидизъм. Тироидните хормони помагат на клетките да се регенерират. Отсъствието на тези хормони може да доведе до образуването на мъртви кожни клетки, което се проявява в сухота и лющене на кожата.

Усещане за студ

Дефицитът на йод предизвиква недостиг на хормони на щитовидната жлеза, което води до забавяне на метаболизма на човека. Тъй като метаболизмът се забавя, човек произвежда по-малко енергия. Енергията дава топлината на тялото. Липсата на необходимата енергия означава, че човек е по-вероятно да изпитва студ през повечето време.

Бавен пулс

Недостигът на йод може да доведе до забавяне на сърдечния ритъм. Когато сърдечният ритъм на човек се забави, той може да има замаяност или главоболие. Това може да доведе и до слабост

Проблеми с ученето и паметта

Хормоните на щитовидната жлеза са важни за развитието на мозъка. Дефицитът на йод може да причини недостиг на тези хормони, което води до проблеми с паметта и усвояването на нови знания. Изследване, проведено орез 2014 г., показва, че хипокампусът е по-малък при хора с ниско ниво на хормони на щитовидната жлеза. Хипокампусът е част от мозъка.

Усложнения на бременността

За бременната жена може да се окаже трудно да получава достатъчно йод, защото тя трябва да осигури този минерал не само за себе си, но и за бъдещито си дете.

Хормоните на щитовидната жлеза са необходими за здравословното развитие на детето преди раждането. Липсата на тези хормони може да предотврати правилното развитие на мозъка, както и да доведе до забавяне на растежа. Ако тялото на бременната жена изпитва остър йоден дефицит, детето е по-вероятно да се роди мъртво.

Изобиилен или нередовен менструален цикъл

Ниското ниво на тироидни хормони може да повлияе на нивата на хормоните, които регулират женския менструален цикъл. Признак на йоден дефицит може да бъде:

  • обилно течение
  • по-редки или, напротив, редки менструални течения.

Подута шия

Ако човек няма йод, вратът му може да се подуе. Това е така, защото щитовидната жлеза, която е в шията, започва да се разширява. Когато щитовидната жлеза няма йод, тя ще се опита да абсорбира повече кръв. Това води до увеличаване на щитовидната жлеза, което причинява подуване на врата.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 + 12 =