11 продукта за настроение: част 2

Пиле и пуйка

Пилешките и пуешките гърди също така спомагат да се увеличи нивото на аминокиселината триптофан, която тялото използва за производството на серотонин – един от най-важните нвротрансмитери, когато става въпрос за настроение. Също така спомага за производството на хормона мелатонин, който регулира съня. Месото, отглеждано у дома – домашните птици, съдържат и друга аминокиселина, наречена тирозин, която може да намали симптомите на депресия и да ви помогне да избегнете лошото настроение. Тирозинът се използва за производството на хормона адреналин, чиито ниски нива са свързани с депресията.

Използвайте пилешко или пуешко месо няколко пъти в седмицата за супи, сандвичи и зеленчукови ястия.

Спанак

Липсата на витамин В може да възпрепятства производсството на серотонин, което може да доведе до депресия. Спанакът съдържа важни витамини, които включват фолиева киселина, В3, В6 и В12. Тези елементи се съдържат във всички зелени зеленчуци, като спанак и броколи.

Чаша спанак осигурява почти 30℅ от препоръчителния дневен прием на няколко витамина. Може да добавите спанак в топли супи, но най-добре е да го консумирате пресен, на салата.

Вода

Водата е изключително важна за правилното функциониране на целия организъм, а дори малката липса на вода в тялото може да увреди вашето физическо и психическо здраве. Дехидратацията може да повлияе неблагоприяятно на способността ви да се концентрирате.

Експертите препоръчват да пиете 1-2 литра вода на ден. Опитайте се да започнете деня си с чаша топла вода и парче лимон или добавете прясна клонка мента, ягоди и краставица в кана със студена вода.

Калций

Доказано е, че калцият помага за намаляване на стреса и тревожността, а скариди, сардини, тофу и спанак са отлични източници на калций. Чаша пълнозърнеста храна може да осигури до една трета от препоръчителния дневен прием на калций. Друг добър избор за обяд е скариди със спанак.

Тъмният шоколад

Шоколадът наистина повдига настроението. Малко парче тъмен шоколад причинява на мозъка освобождаване на ендорфини и увеличаване на нивата на серотонин. В едно скорошно проучване 30 души са яли 40 грама тъмен шоколад за повече от 14 дни. Резултатите показват, че хората яли шоколад, произвеждат по-малко хормони на стрес, а нивото на безпокойство намалява.

Две малки блокчета шоколад (70℅ какао) – всичко това е необходимо, за да се повдигне духът и настроението. Но не преяждайте!

Стриди

Стридите са един от най-полезните продукти за вашето психично здраве. Те са богати на цинк, който е необходим за производството на енергия и мозъчно здраве. Хората с липса на цинк често страдат от депресия. Стридите също съдържат протеин, богатият на аминокиселини тирозин, който както казахме по-рано, използва мозъка ви, за да произвежда химикалите, необходими за подобряване на умствената функция и подобряване на настроението ви.

За да получите 100℅ дневно количество цинк, яжте по 3 стриди на ден.

3 продукта, които влошават настроението

Кофеин

Да, първото кафе може да подобри настроението ви, но в дългосрочен план то само дехидратира тялото, което ви прави по-раздразнителни, нервни и склонни към главоболие.

Захар

Тайната на доброто настроение е да се избегнат сладките храни, които дават незабавен тласък на енергията, което неизбежно е последвано от рязък спад. Такива скокиве ще ви направят зависими от сладкото, което ще окаже негативно влияние върху вашето здраве.

Алкохол

Въпреки че алкохолът може за кратко време да предизвика приятно и спокойно състояние на ума, на сутринта ще станете по-раздразнителни, капризни и тревожни.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + fourteen =