21 новозаразени с коронавирус у нас

През изминалото денонощие са установени 21 новозаразени с коронавирус, от които 15 са в болница. Така общият брой на лабораторно потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в страната достига 1632.

Това съобщи в Министерски съвет секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов.

“7 са активните области. От новите случаи 6 са в София, 5 са в Плевен, 5 в Пазарджик, в Пловдив – 2, Благоевград – 1, Враца – 1, Смолян – 1. Това са 11 жени и 10 мъже. В тази бройка се включва и потвърден случай на момче на 9 години от Плевен”, допълни Димов.

По думите му 527 са изследвани през изминалото денонощие и общо 49 145 до момента.

“Има нов случай на заразен лекар от Центъра на спеша медицинска помощ в София. Има двама нови починали – мъж на 48 години във ВМА с онкологично заболяване и мъж на 64 години от Видин с онкологично заболяване. Общо 321 случая са в болници в страната, от които 40 са в интензивни отделения”, добави той.

“През следващите две седмици статистическите данни ще са особено важни при оформяне на анализа за последващи действия и отражения на въведените мерки по отношение на заболеваемостта и смъртността”, каза още доц. Димо Димов

“Готови сме с анализа на седмичната заболеваемост и смъртност. В периода от 13 април до 19 април има 239 нови случая, в периода 20 – 26 април има 433 случая и в периода 27 април – 3 май има 284 случая. Това оформя ясно изразен пик в седмицата между 20 и 26 април. По отношение на смъртността, тя запазва относителна постоянност. Леко увеличение се наблюдава в седмицата между 27 април и 3 май с 15 случая в сравнение с предходната седмица. Това поляризира с наблюдаваната тенденция в света, при увеличаване на заболеваемостта в следващите 7 до 15 дни да има увеличение на смъртните случаи“, добави той.

“212 страни и обособени територии има регистрирани случаи, включително круизни кораби. Нови 82 260 потвърдени случаи има в света и 3 481 смъртни случаи. В челната тройка са САЩ с 27 348 случая, Русия 10 633 и Великобритания с 4 339 нови случая. Има тенденция с редица европейски държави като Италия, Испания, Белгия, Нидерландия и Германия да се поддържат нивата и да има дори лек спад в новозаразените случаи. Положителна тенденция е, че новите смъртни случаи трайно са под 500.

На Балканите в челната тройка са Турция с 1670, Румъния 431 и Сърбия 102 нови случая. 4 държави имат нови случаи под 10. Това са Хърватска, Гърция, Албания и Северна Македония“, допълни той.

“Концепцията за адаптиране на обществата към живот с коронавирус редица държави предложиха облекчения на рестриктивните мерки. През следващите две седмици статистическите данни ще са особено важни при оформяне на анализа за последващи действия и отражения на въведените мерки по отношение на заболеваемостта и смъртността”, каза още Димов.

 


Искаш да засилиш имунитета си и да се предпазиш от COVID-19? Това вече е възможнмо благодарение на имуностимулатора разбработен за борба срещу коронавирус – Virimmunity произведен от NatMed Pharma USA

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + five =