21 са загиналите след атентата в Богота

Броят на загиналите след атентата срещу полицейската академия в Богота вече достигна 21 души, а 68 са ранените. Атентатът е извършен чрез кола бомба съобщиха от АФП.

Колумбийските власти обявиха тридневен траур и ще засилят граничния контрол и проверките по пътищата, водещи към градовете.

Посегателството срещу нашата младеж и нашата свобода няма да остане безнаказано, обеща десният президент Иван Дуке в телевизионно обръщение към нацията, обявявайки траура.

Шофьорът на камионетката с експлозиви е идентифициран като 57-годишния Хосе Адемар Рохас Родригес, свързан с лявата бунтовническа групировка Армия за национално освобождение. Той е страдал от нелечима болест и терористите са му платили да извърши нападението, при което са използвани 80 кг от мощния експлозив пентолит, съобщи телевизия “Каракол”, като се позова на източник от разузнаването, предаде ТАСС.


Смята се, че Рохас Родригес е загинал при експлозията, след като си пробил път през бариерата и блъснал трима войници, опитали се да го спрат. Нападението е било подготвяно в продължение на три месеца и моментът за него е бил избран така, че да съвпадне с церемония за кадетите в полицейската академия.

Президентът на Колумбия Иван Дуке обяви тридневен национален траур за загиналите при терористичния акт в Богота. В обръщение към нацията той заяви, че властите оказват необходимата помощ на семействата на жертвите.

Държавният глава нареди да бъде усилен контролът по границите и по основните пътни артерии в страната. Той обяви още, че днес правоохранителните органи ще предоставят подробна информация за хода на разследването.

САЩ, Еквадор, Панама, Венецуела и Аржентина са сред страните, които осъдиха нападението и изразиха съчувствие и съболезнования за жертвите и членовете на техните семейства. След като дойде на власт през август м.г., новият колумбийски президент Иван Дуке спря мирните преговори с Армията за национално освобождение, започнати от неговия предшественик Хуан Мануел Сантос, припомня ДПА.

Автор: Фифи Иванова

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + thirteen =