3 причини да ви се гади след хранене

Гаденето и дискомфортът в стомаха са сред най-неприятните здравословни проблеми със силно отражение върху начина на живот. Причините за появата им са различни, като много често подлежащ фактор са нарушенията във функциите на храносмилателната система. Те са причина гаденето да се появява скоро след хранене и да е особено отчетливо след прием на определени видове храни.

За облекчаване и превенция на гаденето след ядене може да се разчита както на класически и алтернативни лечебни подходи, така и на консумацията на определени храни. Какви ще бъдат те,  зависи от причините за поява на дискомфорт и гадене след ядене. Водещите причини в случая са три.

Стомашна язва

Гаденето непосредствено след хранене е най-отчетливият симптом при язва на стомаха. Усещането се отключва още след постъпване на храната в стомаха и често се придружава от парене и болка, разпростираща се нагоре към хранопровода и назад към гърба. Основна причина за поява на  язва са бактериите от вида Helicobacter pylori, които заселват стомашната лигавица и я правят по-чувствителна към действието на стомашните сокове.

Гастрит

Той се среща в 2 типа – автоимунен и атрофичен гастрит. Протичат с възпаление на стомашната лигавица, водешо до усещане за повдигане и гадене скоро след хранене. Тези оплаквания често са придружени от чувство за препълнен стомах и пареща болка.

Гастроезофагеален рефлукс

Познат и като киселини в сотмаха, рефлуксът е състояние, при което стомашен сок се връща нагоре по протежението на хранопровода. Успоредно с парещото усещане в хранопровода, рефлуксът често протича и с гадене, появяващо се скоро след хранене. Основна причина за него е дразнещото действие на стомашния сок върху лигавицата на хранопровода и контракциите на гладката мускулатура, които то предизвиква.

Независимо от причината за гадене след хранене, медицинската консултация е наложителна за назначаване на най-подходящото и безопасно лечение.

Успоредно със средствата на класическата медицина, гаденето след хранене може да се облекчи и с някои промени в начина на хранене. Позитивен ефект срещу проявите на гастрит имат отварите от лайка или женско биле. Бананите действат като природен антацид за облекчаване на гаденето, породено от рефлукс. Mедът манука с мощното си антибактериално действие успешно намалява числеността на болестотворните бактерии, предизвикващи язва на стомаха.

Като превантивно средство срещу дискомфорта и гаденето след ядене се препоръчва намаляване количеството на приетата храна. Минимализмът в храненето, т.е. по-малките, но редовни порции, се сочи като основа на здравословното хранене и има много позитивен ефект особено когато храните са правилно комбинирани.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − 6 =