4 души с COVID-19 са починали, заразените са 695

695 са случаите на коронавирус у нас, като 581 от тях са активни по данни на Националния оперативен щаб. Излекувани са 81 души.

За последните 24 часа у нас има 19 нови случая на заболели от коронавирус. В болница са 9 от тях. Увеличението спрямо предния ден е с 2.8%.

Още 4 души са починали в последните 24 часа. Общият брой на хората, които загубиха живота си заради коронавируса, е 35 души.

37 са медиците, заразени с вируса, новият случай е установен при акушерка от Центъра за спешна медицинска помощ. От новите заразени 14 са в София – в Александровска болница – двама, в “Токуда” – един, в Инфекциозната болница – един и 10 амбулаторни. В Стара Загора има нови четирима заразени – двама мъже и две жени. В Благоевград – има нов случай на мъж, който е с пневмония, съобщи ген. Мутафчийски.

В момента активно върви подготовката за изработване на режим за възстановяване след празниците на ваксинация на децата, женските операции и плановите операции в болниците, обясни началникът на щаба проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Началникът на щаба ген. Мутафчийски изказа своята благодарност за дарените 6500 PCR теста от Американското посолство.

Случаите на поставени под карантина, са над 76 000, заяви в отговор на въпрос проф. д-р Мутафчийски. Това са предимно завърнали се от чужбина или контактни лица. 7-8 деца са под карантина. Дете на 1 година е клинично здраво, но остава в болница, тъй като все още няма резултати, че е изчистено.

В много от случаите – 28 дни не стигат, допълни началникът на щаба. Това е едно средно число, има описани случаи, когато вирусът не може да бъде изчистен до 37 дни.

Според прогнозите на математиците, вече сме приблизително в пика. Но това е процес, за който все още нямаме отговор колко може да продължи, обясни началникът на щаба.

Ние съобщаваме за 10-15 бройки на ден, защото в България се взеха най-адекватните мерки в най-правилното време и в най-адекватния размер. Да, може би имаше разбиране, че сме малка държава с много ограничен ресурс и трябва да се вземат мерки веднага, но това, че обявяваме по 10-15 бройки на ден, означава, че се справяме добре, категоричен е проф. д-р Мутафчийски.

Смъртността у нас е 4,9%, уточни в отговор на журналистически въпрос началникът на щаба.

На всички, които много разбират от епидемиология, бих казал, че повече от три случая на ново, неизвестно заболяване, са епидемия, обясни доц. Кунчев. Когато са засегнати повече от три страни, е пандемия, допълни той.


Искаш да засилиш имунитета си и да се предпазиш от COVID-19? Това вече е възможнмо благодарение на имуностимулатора разбработен за борба срещу коронавирус – Virimmunity произведен от NatMed Pharma USA

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + fourteen =