4-и ден без достъп до Търговския регистър

Четвърти ден търговският регистър към Агенцията по вписванията е недостъпен заради срив в системата, а бизнесът се опасява от кражба на данни. Едва снощи от правосъдното министерство сезираха МВР, ДАНС и прокуратурата за пробива и е задействан авариен план за действие, който включва поетапно възстановяване от сряда. Регистърът спря да работи в петък, но от агенцията отказаха да съобщят какъв е проблемът като се оправдаха с технически проблем. Междувременно председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев обясни пред Дарик, че проблемът е огромен и все още не се знае причината за този срив. Компютърни специалисти не изключват хакерска атака и изтичане на данни.

В момента Търговският регистър е недостъпен. Усилията са съсредоточени към бързо възстановяване на данните. Сривът търговския регистър тревожи сериозно бизнесът.

„Това е един много огромен проблем. Освен че на практика преустановяват търговския оборот и вписванията на промени в структурата и капитала на дружествата, вписване на нови дружества, внася и една несигурност в собствеността и още не е ясно какви ще бъдат щетите. Дали е просто едно задръстване на работата, забавяне, или ще има проблеми и с информацията, с възстановяването на пълен обем на информацията. Възможно е при една такава ситуация да се получат възможности за злоупотреби. Това създава проблеми и рискове. Предприемачите вместо да си гледат бизнеса, трябва да се занимават с административни процедури“, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Пред Дарик системният администратор Благовест Петров каза, че сред възможните варианти са софтуерен проблем, хардуерна авария, човешка грешка, както и хакерска атака.

По думите му, ако е изгорял масивът с данните, дори и да има резервни копия на информацията, може да отнеме много време, докато тя се възстанови:

„Проблемът може да дойде от много места. Проблеми в инфраструктурата или пък хакерска атака. Може да е и чисто човешка грешка. Всичко се случва. Ако е станала прекалено голяма авария, може да отнеме много време. Защото ако back up е на касетки, на самата лента няма как да се прочете само крайната част или нещо в средата. Трябва да се прехвърлят пълните касетки, да се прехвърлят на харддискове, а това отнема много време. Дори и да е на харддиск, информацията може да компресирана и затова също ще отнеме много време, за да се възстанови и да се извади. Хората, дори и да са си свършили работата, може да се случи всичко. Проблемът е, че дори да има стабилна back up система, пак може да отнеме време, докато се възстанови всичко. Същото така ако back up системата не е тествана периодично, че работи, може да се окаже, че в момента тази система не е сработила и затова не могат да се възстановят данните“, обясни Петров.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + eight =