4 причини, поради които липсата на сън засяга мозъка

Промените в начина на живот, нереализираното работно време, стресът или прекомерното използване на съвременните приспособления влияят върху здравия сън, което ви поставя в риск от лишаване от сън. Липсата на сън, технически известна като безсъние, е една от основните опасения за здравето в настоящия свят. Въпреки че е известно, че липсата на сън въздейства върху тялото, като увеличавате риска от затлъстяване, сърдечни заболявания и понижаване на имунитета, ефектът му върху мозъка не се разминава много. Липсата на сън влияе върху мозъка и тялото и може да бъде причинена, както от психиатрични, така и от медицински състояния. Каквато и да е причината за лишаването от сън, познаването на причините за това и лечението му е ключът към намаляване на отрицателните въздействия върху мозъка.

1.Предизвиква сериозни промени в настроението: Промяната на настроението е един от симптомите, които са пряко свързани с безпокойство, стрес или депресия. Ако не сте прекарали добър нощен сън от няколко дни, е разумно да се консултирате с лекар, отколкото да го пренебрегвате, тъй като това може да доведе до тревожност, която, ако остане без надзор, може да се окаже сериозна, която оказва влияние върху цялостното благосъстояние.

2.Намалява ефективността: Разстройството на съня също намалява способността за фокусиране, което в крайна сметка засяга личния и професионалния живот. Ако получавате осем часа сън през нощта, нивото на бдителност остава стабилно през целия ден. Но ако имаме проблеми със съня в продължение на няколко дни или страдате от разстройство на съня, тогава дефицитът на сън започва да се изгражда, което е предизвикателство за мозъка.

3.Засяга процесите на паметта и мисленето: Липсата на сън води до загуба на паметта и засяга процеса на мислене. Изследванията показват, че сънят помага за ученето и паметта по два различни начина. Първо, липсата на сън уврежда вниманието, бдителността, концентрацията, разсъжденията и способностите за решаване на проблеми, което затруднява ефективното ви учене. Второ, самият сън играе роля в укрепването на паметта, което е от съществено значение за изучаването на нова информация.

4.Поражда психиатрични проблеми: Въпреки че липсата на сън и проблемите, свързани със съня, са доста чести, те са под отчет. И това е причината, поради която последиците от нарушението на съня често са пренебрегвани. Но е време да се справим с липсата на сън, тъй като в дългосрочен план може да доведе до психиатрични проблеми като дезориентация, халюцинации и параноя.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 3 =