43 млрд. евро е загубил Германският бизнес заради кибератаки

Две трети от германските производители са били засегнати от кибератаки и това струва на най-голямата икономика в Европа близо 43 млрд. евро, или 50 млрд. долара. Това сочи доклад, публикуван от асоциацията на информационните технологии в Германия и цитиран от “Ройтерс”.

Асоциацията “Битком” е интервюирала 503-ма мениджъри и ръководители на звена за сигурността в германската индустрия.

Организацията открила, че малките и средните предприятия, които са гръбнакът на икономиката, са особено уязвими. Според ДПА данните за размера на загубите са само за последните 2 години.

Германските служби отдавна предупреждават за риск ключови технологии да се окажат в ръцете на чужди разузнавания, задигнати от фирми в най-голямата европейска икономика.

Една трета от компаниите според това проучване обясняват, че са отчели каржби на служебни мобилни телефони. Четвърт обясняват, че са изгубили чувствителни данни. От анкетираните 19 на сто казват, че системите им са били подлагани на дигитален саботаж, а 11% казват, че са били подслушвани.

Според замесник-председателя на контраразузнаването Томас Нанделвег нелегалният трансфер на технологии и знание е “масов феномен”.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − five =