Мъжете в България по-редовни пиячи от жените

Българите са изразходвали около 1,7% от общите си доходи за алкохол, показват данни от анализ на Евростат за потреблението на спиртни напитки сред домакинствата в Европейския съюз (ЕС) през 2017 г. Средният показател за ЕС е бил 1,6%, като анализът изрично отчита, че в тези сметки не се включват разходите за алкохол, заплащани в ресторанти и хотели.

Според данните на Евростат общите разходи на домакинствата у нас за алкохол да били в размер малко под 600 млн. евро или приблизително 1,2 млрд. лева.

Тези цифри се потвърждават и от националната статистика, според която през 2017 г. едно домакинство у нас е похарчило средно по около 400 лева за алкохол (без разходите в ресторанти и хотели), което при наличието на около 3 млн. домакинства у нас също отчита 1,2 млрд. лева изразходвани за спиртни напитки.

Освен това, пак по данни на Националния статистически институт (НСИ) около 15% от българите са консумирали алкохол почти всеки ден или няколко пъти седмично (приблизително 1 млн. души), а веднъж месечно са консумирали алкохол 30% (приблизително 2,1 млн. души). Всеки трети българин или около 30% съобщава, че не е консумирал алкохол в рамките на една година.

Делът на мъжете, които са консумирали алкохол редовно или понякога, е бил почти 4 пъти по-висок от този на жените. Най-много алкохол са консумирали мъжете във възрастовата група 45-64 години, а при жените – 20-45 години. Всеки втори мъж е предпочитал да консумира концентрат, а всяка втора жена – вино.

Тревожна тенденция е и засилената употреба на алкохол сред подрастващите, като средната възраст, при която е бил приеман за пръв път алкохол е била 13 години. За младежите от 13 до 18 години предпочитаният алкохол е бил бирата.

През 2017 г. домакинствата в ЕС са изпили алкохол в размер на близо 130 млрд. евро или средно по 300 евро на всеки жител в ЕС, отчита Евростат. Анализът отново подчертава, че в тази сума не са били включени алкохолните напитки, заплащани в хотели и ресторанти в Евросъюза.
Най-много средства, отделяни за алкохол, са регистрирани в трите балтийски републики – Естония – 5,2% от общите разходи на домакинствата там (622 млн. евро), Латвия – 5% (780 млн. евро) и Литва – 4% (или близо 1 млрд. евро).

Автор: Фифи Иванова

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 2 =