5 храни, които не бива да ядете сурови

През последните години се говори все повече за ползите от здравословното хранене. Много семейства се опитват да се снабдят с по-чиста и прясна храна, с която да си набавят необходимите вещества.

Безспорно е, че някои храни е по-добре да се ядат сурови, защото при готвене загубват голяма част от свойствата си. Но има такива, които задължително трябва да минат през термична обработка. Ето 5 от тях:

1. Колбаси

Някои достигат до пазара преди да са изсъхнали достатъчно добре. Така на външен вид една луканка може да изглежда суха, но отвътре месото все още да е сурово. Ако при разрязване установите това, оставете я на проветриво място, за да се изсуши. Може и да пробвате да я запечете, като използвате месото за пица или някое друго ястие. По този начин дори и да има бактерии вътре, те ще умрат заради високата температура.

 

 

>> Свали излишните килограми, изгори излишните мазнини и стегни корема само с един продукт. GOLD SARMS CARDARINE. 

 

 

2. Картофи

Едно време нашите родители са похапвали 1-2 парчета суров картоф, за да вдигнат температура и да не ходят на училище. Консумацията на този зеленчук в сурово състояние може да доведе до дискомфорт в стомаха. В него има нишесте, което създава проблеми на храносмилането. Ето защо подуване, диария и болки не са изключени.

3. Бадеми

Най-полезни са сладките. Но има и горчиви, които съдържат циановодородна киселина, която е опасна за стомаха.

Правилото е, че суровите ядки са по-добрият избор при здравословно хранене, но повечето бадеми натоварват доста храносмилателната система. Ако искате да ги ядете без печене, е по-добре да ги накиснете предварително във вода и обелите, защото кафявите им люспи дразнят най-много лигавицата на стомаха.

4. Патладжани

Този зеленчук е много вкусен, но дори след приготвянето му по различни начини е прекалено тежък и може да доведе до подуване и газове. Суровият патладжан съдържа токсина соланин. Най-опасно е, ако някой изяде патладжан, откъснат твърде рано, защото в него количеството на веществото е най-голямо.

5. Гъби

Те са източник на витамин D, от който организмът ни се нуждае, за да поддържа някои свои функции. Пълни са с антиоксиданти, калий и витамини от група В. Но за да попаднат те в тялото, гъбите трябва да преминат топлинна обработка.

Някои шеф готвачи използват сурови гъби за дадени салати, но те не се смилат лесно и могат да отделят токсина аргинин.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 5 =