5 нови случая на COVID-19 у нас,общо заразените са 112

Случаите на заразени с COVID-19 у нас вече са 112. Това заяви на редовния брифинг ръководителят на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

От 56-те проби, направени вчера, са установени 4 случая във Варна, в Смолян – 3, в Перник – 2, в Пловдив – 2, в Габрово – 2, в Плевен – 4, в Ловеч – 1, в Благоевград – 2, Бургас- 2, Лом – 1.

245 000 са случаите на заболели в световен мащаб.

В Гърция броят на заразените доближава 500 души, в Северна Македония – 50, Събрия – 103, Хърватия – 110. В Турция са заразени 359 души, като само за вчерашния ден са обявени нови 68 случая.

Във връзка с искането на Българският лекарски съюз за налагане на пълна карантина на София, забрана за излизане и влизане от домовете, ген. Мутафчийски съобщи, че още снощи е бил запознат с настояването на столичните лекари.

“В декларацията се описва нарушаването на карантината от по-възрастни хора, но получих писма и от възрастни хора, че така им съсипваме живота – били свикнали да ходят на Витоша. Някои от тях не могат да разберат какъв е проблемът, затова отново апелирам към възрастните хора да си стоят по домовете, защото това е най-застрашената група”, отбеляза началникът на Оперативния щаб.

Към този момент Щабът е взел решение, че мерките са достатъчни, но има готовност за въвеждане на по-твърди.

Пациентите в Плевен и Габрово се възстановяват, предстои им взимането на две проби в рамките на 24 часа, и ако те се окажат отрицателни, ще бъдат изписани от болниците.

Лекарят от Велико Търново, заразен по време на работата си в столична болница, ген. Мутафчийски съобщи, че състоянието му е добро.

Относно проверките в аптеките, Щабът е установил завишени цени на маски и дезинфектанти, а от освободените от резерва 100 хил. литра спирт, 68 хил. литра още не са потърсени от фирмите за производство на дезинфектанти.

Ще се използва ли у нас медикаментът хлорохин, за който беше съобщено, че има данни за резултати при лечението на COVID-19

Задействана е процедурата, за да бъде внесен медикаментът, който не е регистриран у нас. Проведени ни са и разговори с български производители за възможностите да бъде произвеждан в България, обясни проф. Мутафчийски.

“Медикаментът, за който става въпрос, не е разрешен продукт за България. Има специален режим, по който се внася и вече сме влезли във връзка с дистрибутори, които могат (да го внесат) и сме го активирали. Това трябва да се активира от определена болница – в случая ВМА, от онзи ден е задействана процедурата за доставка на посочения медикамент”, каза той.

“Разговаряхме също и с производители в България дали е възможно да бъде направено такова производство. В момента се изяснява дали е възможна доставката на суровини – но, както и с маските и със защитните облекла, повечето от суровините са от Китай”, подчерта проф. Мутафчийски.

Той обаче каза, че към момента не може да се твърди, че хлорохинът, който се използва в лечение на малария, има доказан ефект при Covid-19.

“Това е лекарство, което се споменава в група от още осем или девет лекарства, които са с предполагаем положителен ефект, но влизат в препоръчителните лекарства от Световната здравна организация, така че е задействана процедурата”.

Междувременно стана ясно, че периметърът на блокадата в Банско е разширен, а забраните се изпълняват, информира БГНЕС.

Влизането и излизането от града са забранени за 14 дни от 18 март.

От общината съобщиха, че е осигурен подслон за хора от Пловдив, но те още вчера са отказали да ги ползват, а искали да се приберат.

В община Белица е въведен вечерен час, а около 130 души са под карантина, тъй като са работили в зимния ни курорт.

Дезинфектанти антибактериални продукти за ръце и повърхности MyShield

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 3 =