581 заразени и 23 починали с коронавирус у нас

През последното денонощие са регистрирани 16 нови случая на коронавируса. От тях 6 са приети в болница. Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

През изминалото денонощие са направени 496 проби за коронавируса.

Общият брой на заразените в България от началото на епидемията вече са 581. От тях са излекувани 42. Починалите са 23. Смъртността от новия коронавирус в България е 3,9%.

От новите случаи в София са регистрирани 11, в Стара Загора, 3, в Кърджали, 1 и в Пловдив още 1.

Общо в болниците в България се намират 213 души, болни с ковид-19, от които 21 са в интензивни отделения.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че от днес започват масови бързи тестове в Банско, за където се счита, че беше едно от огнищата на новия коронавирус в страната, преди градът да бъде поставен под карантина. Борисов подчерта, че в световен мащаб има недостиг на тестове.

„Приемаме, че Банско е огнище. За това ще направим масово тестуване. Бързите тестове тук са от полза, защото показват имате ли антитела”, добави премиерът.

„Решава се сега в Банско да се проведе изследване за търсене на антитела, защото преди 2-3 седмици са били в контакт с вируса. Да се види дали са прекарали вируса и образували ли са антитела”, поясни проф. заместник началникът на Оперативния щаб и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Премиерът е категоричен, че няма одобрено лекарство срещу коронавируса. Но всички, медикаменти които помагат, са заявени от правителството.

„В 9 часа ще дойдат технолозите на няколко заводи, ще разговаряме с тях. Имаме промишлено количество от това лекарство, което се тества в Австралия. Таблетирали сме такова, но то трябва да мине по всички стъпки и одобрения, а те са много сложни. Надявам се университетите в Мелбърн, Италия и България да действат заедно. Работим много усилено по тази тема”, посочи Борисов.


Искаш да засилиш имунитета си и да се предпазиш от COVID-19? Това вече е възможнмо благодарение на имуностимулатора разбработен за борба срещу коронавирус – Virimmunity произведен от NatMed Pharma USA

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 5 =