66 души заразени с COVID-19 за денонощие у нас

За последното денонощие 66 са новите сличаи, 29 от тях са в болници, общо са 1081 случая. Това съобщи на редовен брифинг ген. Мутафчийски. Увеличението спрямо вчерашния ден е с 6,5%.

За денонощието в София има 22 случая, от които 16 са амбулаторни.В Плевен са 13 установените случаи – 9 са контактни на работещи в завод „Мизия“. В Сливен и във Велико Търново има по 5 нови случая. В Пловдив, в Пазарджик и в Кюстендил има по 4 случая. В Ловеч има 3 случая на заразата и всичките са от Дом за възрастни хора в Орешак.

841 са активните случаи. Излекуваните пациенти са 190. От потвърдените до момента случаи на COVID-19 – 22 са установени при деца под 10 г., а 39 – при лица до 18-годишна възраст.

Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които са настанени в болнични условия под лекарско наблюдение, са 262. 37 от тях се намират в интензивни отделения.

Медицинските служители, при които е потвърден COVID-19, са 95. Новите 12 случая са установени както следва: в София – 6; във Велико Търново – 4; в Сливен – 2.

Общият брой на починалите лица е 50. Вчера в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е починала жена на 71 г. Пациентката е страдала от артериална хипертония, мозъчно-съдова болест, диабет тип 2, епилепсия и други придружаващи заболявания. Била е с тежка двустранна пневмония и е поставена на апаратна вентилация в реанимацията на лечебното заведение.

“От Главното мюфтийство е издадена заповед молитвите да се предават по интернет и да бъдат извършвани извън молитвените храмове”, посочи ген. Мутафчийски по повод на предстоящите мюсюлмански религиозни празници, предаде БТА.

“Препоръчано е семействата да се събират в тесен кръг, а раздаваните храни да бъдат в пакети. Ще призовем Министерството на външните работи и Министерството на здравеопазването да преустановят очакваните пътувания от Турция към България”, добави още той.

Продължават тестванията в два ромски квартала в София, като днес ще бъдат изследвани още хора на случаен принцип, търсейки нови огнища. “Подготвени са 700 теста”, каза директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев.

“Трябва да се спазват правилата на работа, има правила за контрол на инфекциите на болниците”, подчерта главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев по повод на още един установен случай на заразен от персонала на столичната болница “Св. Иван Рилски”.

“В другите отделения, в които не се лекува коронавирус, заплахата от зараза се подценява. Новият заразен от персонала не е от Отделението по хематология или от Отделението по гастроентерология, в които бяха открити пациенти и персонал с положителни проби”, каза още Кунчев.

Ген. Мутафчийски определи като фалшива новина твърдение, че в Секцията по хирургия в болница “Пирогов” има 17 работещи, дали положителни резултати за коронавирус.

 


Искаш да засилиш имунитета си и да се предпазиш от COVID-19? Това вече е възможнмо благодарение на имуностимулатора разбработен за борба срещу коронавирус – Virimmunity произведен от NatMed Pharma USA

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + 4 =