7 митове за екземата

Екземата е възпалително състояние на кожата, което е често срещано, но експертите все още не знаят точната причина за появата му. Понякога това състояние се бърка с други кожни състояния, като псориазис. Може би затова има толкова много митове около екземата.

  1. Екземата е заразна

Това не е вярно. Екземата е генетично състояние, така че не е заразна. Не се страхувайте – не може да заразите, ако докоснете някого, и съответно – ако човек с екзема ви докосне, няма как да се заразите от него.

  1. Екземата е наследствена

Според статистиката, 60℅ от случаите  на екзема се появяват през първата година на детето. Тази вероятност може значително да се намали с помощта на овлажняващ крем за бебета. Препоръчва се следният подход: ежедневното използване на овлажнител помага да се намали вероятността от развитие на екзема при децата.

  1. Стресът може да причини екзема

Има малък, но важен нюанс: стресът не предизвиква екзема, но може да активира заболяването и да влоши състоянието на кожата. Това се дължи на освобождаването на стресови хормони, които могат да влошат възпалението.

  1. Екземата може да бъде излекувана

За съжаление, няма начин да се лекува екзема, но е възможно болестта да се въведе в ремисия. Вашият главен асистент – овлажняващият крем, особено през зимните месеци. Дерматолозите препоръчват използването на лек душ гел и след това нанасяне на овлажнител. При тежки случаи има различни локални противовъзпалителни средства с и без рецепта. Може да се приложи и перорално лечение. Фитотерапията е друг възможен начин на лечение. По този начин, въпреки че екземата не изчезва на 100℅, има много начини за облекчаване и промени в начина на живот, които могат да помогната да се държи болестта под контрол.

  1. Екземата засяга и околните

Екземата може да се отрази не само на пациента, но и на членовете на неговото семейство (например, социалното взаимодействие между двойки, техните деца и други членове на семейството). Например, някои лекарства за лечение на екзема причиняват прекомерна сънливост. Това може да повлияе на настроението на човек, и способността му да изпълнява ежедневни задачи, които ще повлияят на взаимоотношенията в семейството.

  1. Екземата минава сама

Всъщност, липсата на лечение води до факта, че екземата става по-възпалена и проблематична. Може да възникне дори бактериална инфекция. Има много възможности за лечение от упоменатите по-рано лекараства за промени в начина на живот (избягване на прекомерно изпотяване, отхвърляне на задействащи храни, овлажняване на кожата). Много е важно да започнете лечението, преди да започне сериозно възпаление, което предизвиква сериозен сърбеж и инфекция.

  1. Екземата е кожно заболяване

Може да изглежда, че екземата засяга само външния вид, но нейният ефект е много по-обширен. Това заболяване причинява сериозен дискомфорт и често пречи на ежедневните дейности. За някои хора екземата пречи на работата, ученето и социалните контакти, което значително влошава качеството на живот. Проучванията също така показват, че екземата може да повлияе неблагоприятно на човешкото здраве: възрастните хора с екзема по-често страдат от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и диабет.

>> Поддържайте психическото си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus <<<

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − sixteen =