8 храни за добро зрение

 

1. Моркови

Морковите са първи приятели на очите. Те, както и други оранжеви плодове и зеленчуци насърчават здравето на очите и защитават зрението. Морковите съдържат обилни количества витамин А, който помага за правилното функциониране на окото.

2. Яйца

Яйцето е изключително полезно и най-вече жълтъкът. В него се намират почти всички хранителни вещества, включително антиоксидантите лутеин и зеаксантин. Те представляват съединения, които помагат за забавяне на дегенерация на макулата, свързана с възрастта. Яйцата са богати също на цинк, който намалява риска от влошаване на зрението.

3. Риби, богати на омега-3 

Омега-3 мастните киселини в рибите като сьомгата, херингата и скумрията са изключително полезни за очите. Проучвания доказват, че омега-3 киселините запазват здравето на ретината, забавят възпалителните състояния на окото и го предпазват от сухота.

4. Кале

Калето е от семейство кръстоцветни, съдържащо много хранителни вещества и фитохимикали, които играят важна роля за поддържане здравето на очите. Сред тях са антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които освен че са много полезни за очното здраве, предотвратяват появата на катаракта.

>> Подарете си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus <<<

5. Броколи

Тези зеленчуци са богати на фибри и много фитоцифлуни, които намаляват въздействието на окислителните увреждания върху очите. Броколите са източник и на витамин В2 – рибофлавин, намаляващ възпаленията. Недостигът му повишава чувствителността към светлината и играе роля в развитието на катаракта.

6. Цитрусови плодове

Независимо дали се консумират портокали, мандарини, лимони или грейпфрути, се подобрява здравето на очите. Причината е, че цитрусите са богати на витамин С, който притежава антиоксидантни свойства, намаляващ развитието на катаракта. Цитрусовите плодове са от особена важност за хората, подложени на висок стрес, тъй като хормонът кортизол може да доведе до увреждане на очите.

7. Боровинки

Почти всички плодове са полезни за очното здраве, но боровинките се открояват най-много. Те са сред най-богатите източници на антиоксиданти лутеин и зеаксантин. Съдържат също витамин С и ресвератрол, който поддържа здрави очите. Боровинките спомагат за запазване на здравословното състояние на кръвоносните съдове в задната част на окото, която може да кърви при диабетиците.

8. Домати

Доматите са едни от най-богатите източници на ликопен, каротеноиден антиоксидант, полезен за кожата и очите. Ликопенът може да предотврати UV увреждане на ретината или на други области в окото. Доматите са богати и на витамин С и други съединения, предпазващи окото от оксидативно увреждане.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 − three =