9 мистериозни открития на древните египтяни

Нещата случили се по времето на Древния Египет са оставили траен отпечатък върху историята на човечеството. Сред множеството постижения на древните египтяни са практична и ефективна медицина, напоителни системи и селскостопански технологии, първите известни днес кораби, минни, геодезични и строителни техники, една от първите математически системи, технологии за производство на фаянс и стъкло. Ето 9 от най-мистериозните открития на древните египтяни:

9. Извличали желязо от метеоритите

Археолози откриха железни мъниста в древна египетска гробница. Тези мъниста били уникални, защото египтяните започнали да добиват и топят желязо едва 2000 години по-късно. Откъде тогава са получили тези мъниста? Отговорът е скрит в един йероглиф, който може да се преведе като „метал от небето“. Така учените стигат до извода, че това древно желязо има космически произход.

8. Измислили пастата за зъби

Има доказателства, че египтяните са произвеждали паста за зъби още от 5000 г. пр. Хр. Те произвеждали прах от различни съставки – изгорени яйчени черупки и пемза. За съжаление точната рецепта не е запазена.

7. Използвали са антибиотици

Въпреки че антибиотиците официално са открити през 20-и век, лекарите на древен Египет използвали плесенясал плосък хляб, за да лекуват разяждащите рани. И лекарството работело.

6. Създали са първата полиция

Първата полиция в света е създадена през периода на Средното царство 2050-1800 г. пр.н.е.). Тя включвала най-верните воини и чуждестранни наемници. Египетската полиция била придружена от кучета и маймуни. Тя охранявала храмовете и градските площади, високопоставените египтяни и техните колесници.

5. Произвели първата бира

Работниците, които са строили пирамидите, получавали като надница 4-5 литра бира на ден. Египтяните са едни от първите, които произвеждат пенливата напитка.

4. Извършвали сложни операции

Древните египтяни притежавали детайлни медицински познания, които могат да бъдат сравнени със съвременните практики. Учените, които са изследвали мумиите, са открили следи от някои доста сложни операции – сърдечен байпас, трансплантация на органи и дори пластични операции. За съжаление не е известен начинът, по който са ги извършвали.

3. Вратите се заключвали

Ключалки на вратите са използвали както древните китайци, така и древните египтяни. Египетските дървени брави имат прост, но ефективен механизъм.

2. Играли са боулинг

В едно древно селище край Кайро е открита игрална зала, датираща от 3200 г. пр.Хр., с издълбани алеи и топки с различни размери и дупки за пръсти. Правилата вероятно са се различавали, но играта е разпознаваема.

1. Лекували са очите си

Инфекцията на очите се срещала често сред египтяните. Те използвали различни методи на лечение: специални бактерицидни бои за предпазване или лекарства, направени от човешки мозък.

Автор: Фифи Иванова

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + thirteen =