90 секунди за укрепване на здравето – 2 част

Изградете мускулите

Занимавайте се със спорт. Не е задължително да се запишете на фитнес или да си наемете треньор у дома. Достатъчно е обичайното разтягане.

На тези, които лежат на дивана, а след това се оплакват от твърди сухожилия, предлагаме да се разтягат 5 пъти седмично. При направен експеримент, учените измерват гъвкавостта и силата на бедрените мускули в началото и в края на разтягането. Без изключение, всичи мускули стават по-силни и по-мобилни.

Предотвратяване на рака

Яжте кората на плодовете и зеленчуците. Всичко полезно е на повърхността, дори и на обикновена ябълка. С беленето на цветните кори, се лишавате от естествена защита от рак. Последните лабораторни експерименти са показали, че дузина химикали, които са в кората на ябълката, инхибират растежа на ракови клетки в гърдата, черния дроб и червата.

Учените смятат, че степента няма значение – кората е навсякъде еднакво полезна. Но ако не искате да преяждате с пестициди, търсете плодове от градина.

Вземете добавки

Витамин D и калций изграждат тухлена стена всеки ден, през която раковите клетки не могат да преминат. Четири години са били необходими на учените да докажат силата на това дуо: при жените, които приемали добавки, рискът от рак намалява със 77℅. Витамин D укрепва имунната система. И това е първата бариера пред злокачествените тумири.

Самата ни кожа произвежда витамин D, когато получава слънчева светлина. Слънчевото време обаче не е достатъчно. За да получите необходимата дневна доза, пийте мултивитамини. Те дават желания ефект и не излагат на опасност здтавето ви.

Намаляване на холестерола

Вземете си шам фъстък. Ядките ще ви позволят да намалите нивото на лошия холестерол в кръвта, най-малко с 11℅. На езика на сърдечния риск, вие сте с 22℅ по-добре застраховани срещу сърдечни проблеми.

Шам фъстъкът е един от най-богатите източници на растителни стероли – вещества, които намаляват усвояването на холестерола от кръвта. Но не забравяйте, че в една шепа шам фъстък има не по-малко от 160 калории. Така че ако слагате от тези ядки в салатата, внимвайте с количествата. И добавяйте по-малко мазнина към салата, поръсена с ядки.

Заменете захарта с мед. Преминете към натурални десерти. От древни времена медът се използва не само като подсладител, но и като лекарство. По-специално, той се прилага върху рани, тъй като има естествени антибактериални свойства.

Днес учените доказеат, че въздействието му може да бъде още пи-дълбоко. Изследванията показват, че медът намалява окисляването на лошия холестерол, а това му пречи да образува плаки по стените на съдовете. От всички сортове, медът от елда работи най-добре.

Зелен чай

Пийте зелен чай. Не пропускайте вечерното чаено парти. Зеленият чай  потиска холестерола и намалява риска от рак.

В Япония, където чаят е почитан не по-малко от вишневия цвят, учените са изследвали въздействието му върху чивешкото тяло. Установено е, че хора, които пият 2 чаши зелен чай на ден, преминават блестящо тестовете за изобретателност (по-специално за тестване на паметта). Колкото повече участниците в изследването са пиели чай, толкова по-добри резултати са показвали. Може би, за яснотата на ума има принос и нещо друго – комуникацията между хората по време на пиенето на чай. Тези данни обаче могат частично да обяснят друг феномен – зеленият чай допринася за драстично намаляване на случаите на деменция.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 5 =