Абрамович е готов да помисли за оферти от 3 милиарда долара – доклади от Челси

Руският бизнесмен Роман Абрамович ще поиска най-малко 3 млрд. Долара за продажбата на футболен клуб Челси. Смята се, че Абрамович е готов да обмисли оферти, след като не успя да осигури виза във Великобритания.

Милиардерът е собственик на Челси от 2003 г. насам, но не успя да получи британска инвестиционна виза по-рано тази година на фона на напрежението между Великобритания и Русия заради отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, в Солэбъри.

През уикенда Sunday Times съобщи, че Абрамович е ангажирал услугите на американската инвестиционна банка Raine Group да посредничи за потенциална продажба, въпреки че лондонският клуб заяви, че не търси активен купувач. Челси също настояха руснакът да “остане ангажиран с клуба”, според докладите.

Смята се, че Абрамович е отхвърлил офертата от 2 млрд. паунда по-рано тази година от британския бизнесмен сър Джим Ратклиф и също отказа предложението на американската компания за частен капитал Silver Lake да купи малцинствен дял.
Руският магнат обаче ще обмисли продажбата на “Челси”, ако му бъде предложена офертата эа над 2,5 млрд. паунда (2,95 млрд. Долара), според съобщения в понеделник.
51-годишният Абрамович купи “Челси” за 140 млн. паунда през 2003 г. и оттогава  клубът е спечелил около 900 млн. лири.

Неговият 15-годишен мандат като собственик, е най-успешният период в историята на клуба, като Челси печели пет титли в Премиършип, Шампионската лига, Лига Европа и пет ФА Къп.
Въпреки това, неотдавнашните притеснения на руснаците за визите са подложили на съмнение неговата продължителна собственост. Той получи израелското гражданство през май, което му позволява да пътува до Великобритания, но бе принуден да пропусне окончателната победа на Челси във ФА Къп над Манчестър Юнайтед по-рано този месец.

Клубът също така отложи плановете за ринвестиране в стадион от 1 млрд. паунда, позовавайки се на “неблагоприятен инвестиционен климат”
Ако бъде съобщено, че офертата на Абрамович е изпълнена, това ще янаправи поглъщането на най-голямата в историята на футбола, затъмнявайки 790 милиона паунда, които семейство Глазер плати за Манчестър Юнайтед между 2003 и 2005 година.
Това също така ще направи Chelsea вторият най-ценен клуб в Premier League след Манчестър Юнайтед, на стойност 3,2 млрд. паунда на базата на текущата стойност на акциите.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × two =