Ад в Русия, потоп в Индия и Япония, жертви и ранени

Най-малко 16 души са загинали при наводненията в района на руския град Иркутск, съобщиха регионалните здравни власти. А поне други девет души се водят за изчезнали, като сред тях има едно дете.

Наводнението е унищожило къщи, унищожава мостове и пътища. Ранени са 751 души, от които 153 са хоспитализирани.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев съобщи, че повече от 660 милиона рубли ще бъдат отпуснати от правителствения фонд за подпомагане на жертвите и пострадалите.

В шест области на Иркутска област е обявена извънредна ситуация поради наводнения, причинени от продължителни проливни дъждове и повишаване на нивото на реките. Наводнени са повече от 6700 къщи в десетки населени места.

Властите предупредиха, че епидемиологичната ситуация може да се усложни. Има опасност от избухване на чревни инфекции и хеморагична треска, разнасяни от гризачи. Местните жители започнаха да се ваксинират срещу хепатит А, коремен тиф и дизентерия. Експерти от Министерството на здравеопазването и Роспотребнадзор наредиха на хората да пият само бутилирана или преварена вода и да не докосват труповете на животните.

Лошото време взе жертви и в Индия. Най-малко 15 души загинаха при срутването на стена вследствие на проливните дъждове в Мумбай. Други 69 са ранени при инцидента, станал около 2 часа през нощта местно време в един от бедните квартали на града.

Метеорологичната служба в индийския град съобщи, че страната преживява един от най-интензивните мусони от години. В засегнатите райони количеството дъжд е най-голямото от десетилетие насам.

Проливният дъжд започна да се излива над индийската финансова столица Мумбай с население 20 милиона души рано сутринта в понеделник и буквално парализира града. Пороят предизвика нарушения в градския транспорт и движението на влаковете, а много от полетите до второто най-натоварено летище в Индия бяха отменени.

В същото време близо 850 000 души в три префектури на Япония получиха нареждане за евакуация заради проливните дъждове, които удариха южните райони на страната.

В някои райони от началото на валежите паднаха 700 мм дъжд. Очаква се да продължи да вали със същата интензивност и през следващите 24 часа, предупредиха синоптиците.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × three =