Ако имате дефицит на манган, ето какво да направите

Манганът е естествен елемент и важен за тялото ни минерал. Помага ни да поддържаме доброто си здраве. Дефицитът на манган е рядко състояние, но може да се случи, особено ако страдаме от някои медицински състояния, които го предизвикват. За какво помага той – манганът се грижи за добрия метаболизъм, има свойства на антиоксидант, помага за здравето на костите и за бързото заздравяване на раните.

Симптомите на дефицит на манган са различни. Следете за: костни дефекти, забавен растеж, проблеми с фертилитета, забавена обмяна на веществата, инсулинова резистентност. Ефектите му върху човешкото тяло все още се проучват, но се знае още, че недостигът на манган води до сериозни гръбначни изкривявания, по-къси крайници и уголемени стави.

Има и по-сериозни проблеми, които липсата на минерала може да причини. Сред тях са гадене и повръщане, гърчове, загуба на слуха, желязодефицитна анемия. При кърмачетата може да се стигне до слепота или парализа.

Както вече споменахме, недостигът на манган е рядка и се предизвиква основно от здравословни проблеми. Заболяванията, които пречат на усвояването му, са много. Сред тях са епилепсия, остеопороза, диабет, проблеми с панкреаса. Липса на манган се среща често и при хора на хемодиализа.

Освен заради тези състояния, дефицит на манган може да се получи тогава, когато напълно го елиминираме от диетата си. Някои лекарства също може да попречат на усвояването му, например антиациди или орални контрацептиви. Обилното потене също може да е причина за по-ниските му нива, защото манганът се отделя основно чрез потта.

Дефицитът на това вещество се установява лесно чрез бърз кръвен тест. Важно е да не приемате манган чрез добавки без консултация с лекар и без такъв тест, защото големи количества от него могат да бъдат токсични. Вдишването на манган, например, може да доведе до кашлица и бронхит.

В големи количества този минерал може да има и невротоксични свойства. Симптомите – психологични промени, които се изразяват в нетипично поведение, и проблеми в моторните функции на тялото. Не забравяйте, че дефицитът на манган е рядък, защото е лесно да си го набавим от храната, която консумираме. Той е и лесно усвоим от тялото, обикновено се съдържа дори и във водата, която пием.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × one =