Ако имате недостиг на фолиева киселина

Повечето хора асоциират приема на фолиева киселина с бременността, но всъщност това е важен витамин, чийто дефицит може да ви създаде проблеми и дискомфорт. Какви са симптомите и лечението на недостиг на фолиева киселина?

Накратко за фолиевата киселина
Фолиевата киселина е оксидирана синтетична форма на водоразтворимия витамин В9. Някои го бъркат с фолат, който е друг вид съединение, разновидност на същия витамин, но докато той е натурален продукт, фолиевата киселина трябва да се набавя.

Много хора си мислят, че фолиевата киселина е необходима добавка само през бременността, но всъщност тя играе ключова роля за синтеза на днк, за деленето на клетките и производството на червените кръвни телца, които пренасят кислород до органите.

Фолиевата киселина се съдържа в храни като: яйца, цитрусови плодове, домати, зеленолистни зеленчуци, аспержи, зелен фасул, варива, банани.

Причини за недостиг на фолиева киселина
Вече споменахме, че витамин В9 е водоразтворим – по тази причина тялото не може да натрупа резерви и веществото се абсорбира вместо да се съхранява в масните клетки.

От недостиг на фолиева киселина в организма са застрашени както бременните жени, така и всички, които са спазвали строга диета, която ги е лишавала от продукти, богати на фолиева киселина. Лоши хранителни навици, както и твърде дълга термична обработка на храните също може да е причина да не си набавяте достатъчно от фолиева киселина.

Някои заболявания на бъбреците и здравословни проблеми с дебелото черво също могат да са причина за дефицит на витамин В9.

Симптоми на недостиг на фолиева киселина
Нормално е първоначално да не разпознаете симптомите на недостиг на фолиева киселина, тъй като те са често срещани и при други заболявания. Чувствате се отпаднали, уморени, може да загубите апетит, да имате световъртежи, езикът е обложен. На малко по-късен етап се появява задъхване, бледа кожа, побеляване на косата, усещане за летаргия и безсилие.

Диагностициране и лечение
Недостигът на фолиева киселина води до производство на “некачествени” червени кръвни телца, както и до намаляване нивото на левкоцитите. Диагнозата се поставя след като се пусне пълна кръвна картина или се направи специален тест за конкретния показател. Лечението в повечето случаи включва прием на фолиева киселина под формата на хранителни добавки и спазване на диета.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − six =