Ако намалите приема на калории дори само с 15%, ще забавите стареенето

Учените от Биомедицинския изследователски център в Пенингтън, Великобритания твърдят, че намаляването на приема на калории дори само с 15% забавя стареенето и намалява риска от развитие на рак, диабет и артрит, посочва Rambler.
До такива заключения изследователите стигат след редица експерименти върху мишки. Те откриват, че намаляването на броя на консумираните калории води до намаляване на телесната температура и забавяне на метаболизма, което означава, че се забавят биохимичните реакции в организма. Съответно намалява и количеството на страничните продукти от обмяната на веществата, които предизвикват оксидативен стрес и увеличават риска от развитие на различни хронични заболявания.

На следващия етап учените са подбрали група от 53 доброволци на възраст между 21 и 50 години, които не са били с наднормено тегло. Две години подред съдържанието на калории в диетата им е намалявано с 15%. През това време участниците в проекта са загубили средно 9 кг тегло и което е по-важното – показали са значително намаляване на признаците на оксидативен стрес и тенденция за развитие на диабет, артрит и рак.

Според учените, ограничаването на калориите кара метаболизма да премине на сравнително по-икономичен режим, при който се отделят по-малко странични продукти, ускоряващи процеса на стареене. По този начин ограничаването на калориите за дълъг период от време намалява вероятността от развитие на хронични патологии и удължава живота на човека.

Изследователите изчисляват, че ако намалим калориите с 25%, това ще увеличи продължителността на живота ни с 7 години.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − seven =