Ако страдате от безсъние, масажът ще помогне

Безсънието е страшно мъчително. Знае го всеки, който го е преживял. Само една нощ без спане и на другия ден човек вече е уморен, непълноценен и раздразнителен. Докато инсомния може да е симптом сама по себе си, тя също може да бъде свързана с дълъг списък от здравни проблеми. Хроничното безсъние, което продължава повече от месец, пък е още по-притеснително.

Този безкраен цикъл на липса на сън води до силно изтощение, проблеми с концентрацията и може да повлияе неблагоприятно на настроението и благополучието на човека. Повтарящото се безсъние трябва задължително да се оценява от специалист по разстройство на съня, който да установи причините и да разреши проблема.

Методите за лечение на безсъние обхващат широк обхват от промени в начина на живот, психологически услуги, медицински процедури и алтернативни медицински избори. В последната категория може да включим и масажната терапия, като жизнеспособна възможност да се помогне на лишените от сън.

Смята се, че масажът е един от доказаните, интелигентни и здравословни на чини за подобряване на съня и настроението. Това е така, тъй като той предизвиква отделянето на хормони като серотонин, ендорфин и допамин, които са известни и като хормони на щастието.

Едновременно с това масажът при безсъние понижава нивото на кортизол, или т.нар. хормон на стреса. Ето защо масажната терапия се отразява благоприятно на всеки, като премахва тревожността, притъпява болката и има лечебно действие.

Ако не можете да си позволите професионален масаж, може да опитате сами вкъщи да си направите точков масаж. Благодарение на него ще изгоните стреса и напрежението, а от там ще се справите с безсънието.

Експертите съветват да масажирате с леки кръгообразни движения точките, които са симетрично разположени от двете страни на черепа, точно зад ушите ви. Срещу безсъние се препоръчва да се стимулира и областта между сухожилията, която е на около четири пръста под китката.

За да се сбогувате с чувството за тревога и мъчителното безсъние, е добре да притиснете и третата, известна с церителните си свойства точка от човешкото тяло. Тя се намира горе-долу на половината от разстоянието на петата към пръстите на краката ви.

Преди сън може да си правите сами и масаж на ушната мида, врата и раменете. За по-голям ефект се възползвайте от ароматевтичните свойства на етеричните масла, които ще ви успокоят сетивата допълнително. Маслото от лавандула, лайка, портокал, здравец или кипарис са подходящи за всеки, който има проблеми със съня и нервите.

За да се справите със стреса и безсънието се придържайте към здравословна диета, спортувайте редовно, разхождайте се сред природата и да се срещайте с добри приятели.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − six =