Активен въглен – помага ли наистина?

На своя уебсайт през 2014 г. Гуинет Полтроу заяви, че лимонада с активен въглен е за нея е една от най-добрите детокс напитки. Днес продуктите с тази съставка (от кроасани до капсули) са навсякъде. В САЩ, в крайпътните кафенета, се продават дори “снимки” с активен въглен. Някои производители на такива продукти твърдят, че активният въглен може да ви даде енергия, да освежите кожата си и да намалите газовете и подуването. Основното предимство обаче е, че тези продукти имат детоксикиращ ефект,

Откъде идва това мнение? Очевидно е, че се е появило, защото активният въглен се използва в спешната медицина, за да се намали токсичното натоварване след отравяне или прекомерна употреба на лекарства. Въглеродът взаимодейства с отровата в стомашно-чревния тракт и предотвратява абсорбцията му в кръвния поток. След това токсините напускат тялото заедно с изпражненията. Независимо от това, известен детоксикационен ефект е друг пример за необоснованите научни данни за интерпретацията от някои диетолози на използването на медицински препарат. Въпреки че консумацията на активен въглен може да изглежда като безвредна добавка за подобряване на здравето, има няколко причини, поради които трябва да избягвате храните, в които се съдържа.

Активният въглерод взаимодейства с всички видове вещества, включително някои витамини, минерали и антиоксиданти във вашата храна. Дървените въглища понякога се добавят към плодовия или зеленчуковия сок и се продават. За съжаление, вероятно витамините в плодовете и зеленчуците няма да бъдат абсорбирани точно поради наличието на активния въглен. Би било по-полезно, ако просто пиете сок. Активният въглерод може да се свързва с определени лекарства, включително антидепресанти и противовъзпалителни лекарства, което ги прави по-малко ефективни. Това може да има сериозни последици за здравето на някои хора, но това не е написано на бутилките и опаковките  на продукти, съдържащи активен въглен.

Активираният въглерод се свързва само с тези частици, които по време на консумацията му присъстват в стомаха или червата. Той работи, като влиза във физически контакт със съдържанието на червата. Ако се опитате да го използвате за детоксикация от алкохол и месо, които сте използвали предишния ден, нищо няма да се случи, защото веществата вече са навлезли в кръвта. В допълнение, активният въглен забавя работата на червата и, както е известно, причинява гадене и запек (и черни изпражнения).

През 80-те години някои изследвания показват, че активният въглен може да се свързва с газовете, образувани по време на храносмилането, и да намалява газовете и подуването. Това означава, че ако ядете храна, която обикновено причинява газове и след това вземе активен въглен, това намалява количеството произведен газ. Но по-скорошни проучвания показват, че подобен метод не е от полза, ако приемате въглен като добавка заедно с нормалните дие. И въпреки че активният въглен може да помогне за намаляване на газовете при определени обстоятелства, поради ефектите, които има върху “свързващите” хранителни вещества и медикаментите, не се препоръчва да се приема за намаляване на подуване. Има отлични лечения за метеоризъм и подуване на корема, които наистина са ефективни, като например намаляване на ферментиралите въглехидрати във вашата диета и използване на определени пробиотици за синдром на раздразнените черва. Пазарът на детоксикационни продукти е огромен и много подвеждащ. В

ъпреки общото мнение, че нашето ежедневие и навиците на хранене (включително алкохол) причиняват натрупването на “токсини” в нашата система, храната или диетата са тези, които може да се отразят, независимо от популярността и съветите на известни личности. Често чуваме, че някои продукти са “токсични”, когато истината е, че в допълнение към яденето на отрова дори бързата храна не съдържа нищо токсично. Вече имате средства за детоксикация на тялото (черен дроб и бъбреци се справят перфектно с тази задача), така че давайте парите си напразно. Последното нещо, което можете да направите за вашето здраве е да превърнете диетата си в по-малко питателна, като добавите към нея ненужна, несмилаема субстанция.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − one =