Алергия след почивка

След ваканция съществува риск от връщане с алергична реакция: уртикария , сърбеж, зачервяване, мехури. Избягването на алергии след почивка е много просто. Летните почивки създават много приятни асоциации – морето, плажа, басейна, почивка на брега на езеро или река. Но, за съжаление, много хора се връщат от ваканция с различни обриви, зачервяване и други алергични реакции след водни процедури. Обривът се появява неочаквано и не може да изчезне в продължение на няколко седмици.

Трябва да се помни, че обривът е не само външен, но и вътрешен проблем, не е достатъчно да се намаже с мазила. Трябва да се придържате към специално хранене и да приемате лекарства за поддържане. Има няколко причини за обриви след водни процедури, включително ухапвания от насекоми, студена уртикария и много други причини за слънчева алергия след ден на плажа. Микроскопични организми могат да станат причина за кожни обриви, един вид микроорганизми предизвикват обрив след плуване в сладка вода (реки, езера, езера), друг вид микроорганизми живее в солена вода.

СКАРКАРИОЗА, ШИСТОЗОМАТИЧЕН ДЕРМАТИТ ИЛИ “СЪРБЕЖ НА КЪПЕЩИТЕ СЕ” 

Нарича СЕоще “церкариоза”, защото този кожен обрив възниква след кожни лезии от церкари (паразитни кожни червеи). Тези микроскопични организми се разпространяват от заразени мекотели, които живеят в прясна или солена вода.

СИМПТОМИТЕ НА СЪРБЕЖА

Тази алергична реакция може да се появи няколко минути след къпане в замърсена вода или след няколко дни. Тази алергия се пРоявява, както подсказва и името, със сърбеж, изгаряне, обрив като акне. Сърбежът и изгарянето могат да продължат седмица или повече. Симптомите на сърбежа са причинени от инфекции, затова колкото повече човек се къпе в заразена вода, толкова по-сериозни са последиците от алергията след почивка. В повечето случаи, сърбежът на къпещите се,преминава независимо, в рамките на една седмица, независимо от наличието или отсъствието на лечение. Достатъчно е да приложите студен компрес за премахване на сърбежа или да направите маска от сода-разтвор. Основното нещо е да се опитате да не драскате засегнатите области, за да не заразите инфекцията. Тази инфекция не се предава от човек на човек.

ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ СРЕЩУ СЪРБЕЖА 

Водата в езерото не се замърсява непрекъснато, само ако има инфекция. Инфекцията може да изчезне след 24 часа и в следващия сезон на къпане, в зависимост от наличието на инфектирани паразити. Опитайте се да не плувате в местата, където има случаи на сърбеж. Не се къпете в местата, където живеят много охлюви и други мекотели. Избършете се с кърпа веднага след къпане. Не е възможно да се заразите с циркариоза в басейна, защото водата в басейните е хлорирана.

АЛЕРГИЯ КЪМ ХЛОР

Алергията към реакцията на хлор в басейн не се случва често, само в случаите, когато човек има индивидуална чувствителност към избелване или ако човек прекарва много време в басейна. Най-често тази алергична реакция се случва при професионалните плувци.
Алергична реакция към калциев хипохлорит. Симптоми на алергия към хлор – зачервяване на кожата, тежък сърбеж и обрив. В повечето случаи, обривът преминава сам по себе си няколко дни след връщане от ваканция. Също така могат да възникнат алергии към хлор, ако хлорът се добавя във водата повече от нормалното. Хлорът изсушава кожата, така че могат да настъпят други видове дерматити и алергии.

СЪРБЕЖЕН ДЕРМАТИТ СЛЕД КЪПАНЕ В МОРЕТО 

Дерматит след къпане в морето се появява в случай, че ларвата на медузите ви ужили. Таэи ларва е сравнително малка или дори микроскопична, така че е лесно да се забие между банскя костюм и кожата, което води до появата на тежък обрив по участъци от кожата, покрити с дрехи. Най-често симптомите започнат да се появяват, когато човек все още е във водата, но има моменти, когато се появяват алергични реакции в рамките на няколко часа, след като сте били ухапани от медузи. Третирането на кожата утежнява проявата на симптоми, защото ларвата на медузите освобождава токсините в кожата под натиск. Понякога заедно със сърбящ обрив,  се появяват: треска, гадене, повръщане, главоболие, стомашно разстройство. Всички симптоми на алергия ще минат след завръщането от почивка но е по-добре да се използват анти-сърбежни лекарства, да се вземат антихистамини.

АЛЕРГИЯ КЪМ СЛЪНЦЕТО

Също така след отпуската, много хора се завръщат с алергия към слънцето или фотодерматит . Прекомерното излагане на слънце води до уртикария. Също така, комбинацията от слънце и защитен крем може да предизвика алергична реакция. Особено когато защитният крем съдържа бергамотово масло, жълт кантарион, роза, мускус, сандалово дърво, сок от копър, магданоз, салицилова киселина. За да избегнете появата на алергии към слънцето, трябва да правите слънчеви бани само в безопасните часове от 8.00 до 11.00 часа и от 16.00 до 18.00 часа. По време на най-опасната слънчева светлина е по-добре да се предпазите по всички възможни начини: първо, не бъдете на пряка слънчева светлина. На второ място, носете дрехи с дълги ръкави, за да избегнете изгаряния на гърба и ръцете, носете шапка с широка периферия, за да предпазите лицето, носа и врата. Носете дълги дрехи, така че нежната кожа под коленете да не гори.

Слънцезащитните средства е най-добре да бъдат доказани, които не предизвикват алергични реакции. В началото на ваканцията е по-добре да приложите крем с високо ниво на защита, а когато кожата е склонна да свикне със слънцето, можете да мажете с по-слаби кремове. Ако се прояви алергията и кожата е покрита със сърбящ обрив, тогава кожата не трябва да се подлага на допълнително третиране . Трябва да вземете хладен душ, така че кръвта да не тече към повърхността на кожата и да не причинява сърбеж при вземането на горещ душ или вана. Баните и сауните също са забранени. Сърбежът трябва да се отстрани със специални мехлеми, а вътрешно да се да вземат антихистамини, както и лекарства, които пречистват черния дроб. Алергиите след ваканцията могат да бъдат избегнати чрез прости правила за

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + 1 =