Алкохолът в майчиното мляко е причина за ниската когнитивна способност при децата

Изследване, продължило повече от 14 години, показва, че наличието на алкохол в майчиното мляко намалява интелектуалните способности на децата. По-специално, когнитивната активност и любопитството на децата, които с млякото от майката получават и известна доза алкохол, намаляват. Както откриха американски учени и техните австралийски колеги, пиенето на алкохол по време на бременност не е толкова рядко. Най-малко 10% от жените приемат алкохол по време на бременност. Често това се случва просто защото жената не знае за бременността си и си позволява алкохол. И много малко жени, които си позволяват алкохол по време на кърмене. Изследване на австралийски учени, което продължава повече от 14 години, показва, че наличието на алкохол в майчиното мляко намалява интелектуалните възможности на децата. Такива деца имат намалена когнитивна активност и любопитство.

ИЗСЛЕДВАНЕ НА АВСТРАЛИЙСКИ УЧЕНИ

Според едно проучване, публикувано в списание Pediatrics, ефектите от алкохола върху децата чрез кърмата могат да доведат до относително понижаване на когнитивните способности при бебетата. “Това е първото проучване, което изследва връзките между ефекта на алкохола чрез майчиното мляко и познавателната способност при деца”, се посочва в изследването на Университета в Макавери, Австралия. Авторите са получили данни от мащабно проучване за продължителен период от време. През 2004 г. проучването включва 5107 австралийски деца, чието състояние е оценявано на всеки две години до 11 години.

Техните майки били запитани за употребата на алкохол, като са изполэвани специални формуляри, използвани от Световната здравна организация. Те също така са запитани за ежедневното пушене на цигари по време на бременност и кърмене.

Децата са тествани за лексикални, несловесни разсъждения и когнитивни процеси. Изследователите установяват, че консумацията на алкохол по време на кърмене от майката, съответства на по-ниските индекси на несловесните разсъждения при 6- и 7-годишни деца, кърмени. Това обаче не е установено при деца, които не са били кърмени, но са получавали эаместващо мляко. Мелиса Бартт, доцент в Медицинския съюз Кеймбридж и Медицинско училище в Харвард: “Екологичните фактори започват да се проявяват по-интензивно след 7-годишна възраст. Ето защо, ако ефектът от алкохола в майчиното мляко преди 7-годишна възраст не може да се прояви силно, то с възрастта тези промени ще се засилят.”

КАКВО ПРЕДПОЛАГАТ УЧЕНИТЕ?

Интересното е, че според  учените, тютюнопушенето по време на кърмене не засяга когнитивните способности на децата. Няма разлика между децата, чиито майки пушат, и децата на онези майки, които не пушат. Но що се отнася до алкохола, очевидно има връзка. И въпреки че връзката между алкохола и умствените способности на децата е установена слабо,  учените предполагат, че става дума за дозировката. Нито една от изследваните майки не е пила твърде много по време на бременност или кърмене, поради което намаляването на когнитивната активност е незначително.

В същото време разграничението между група пиещи и майки, които не пият, е ясна. Д-р Мелиса Бартик, която  участва в това проучване, публикува специално обяснително писмо, в което се фокусира върху тютюнопушенето. “Фактът, че тютюнопушенето не влияе върху степента на познанието на децата, изобщо не означава, че можете да пушите по време на бременност или кърмене. Не забравяйте, че нашият изследователски екип оцени само познанията на децата, а не други физиологични или психически показатели. Цигарите съдържат много токсични вещества, които оказват отрицателно въздействие върху здравето както на майката, така и на детето, така че тютюнопушенето трябва да се избягва, пише в писмото.

КАКВО ПРЕПОРЪЧВАТ СПЕЦИАЛИСТИТЕ?

Специалистите от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) гарантират, че най-добрият избор за кърмачката е пълният отказ на алкохол. В същото време експертите казват, че приемането на едно питие на ден (половин чаша вино) няма да навреди на здравето на бебето. Диана Спац професор от Университета в Пенсилвания:” Струва ми се, че трябва ясно да идентифицираме факта, че по време на бременност и кърмене една жена не трябва да приема алкохол. Поне алкохолът не може да се приема редовно. Епизодично приемане на алкохол по време на бременност и кърмене е допустимо. Тук обаче си струва да се отбележи един детайл. Концентрацията на алкохол в майчиното мляко е максимална след 30-60 минути след пиенето.” Ето защо лекарите съветват да пиете алкохол най-малко 2-3 часа преди предполагаемото кърмене.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 1 =