Американските заявки за национална сигурност към Apple се увеличиха повече от два пъти, сочи докладът за прозрачността

Американските заявки за националнТа сигурност към Apple се увеличиха повече от два пъти, сочи докладът за прозрачността.

Apple е бил бомбардиран с искания от американското правителство за достъп до потребителските им данни, разкрива компанията в своя двугодишен доклад.

Повече от два пъти повече искания са подадени през втората половина през 2017 г. в сравнение със същия период на предходната година.

В своя “Доклад за исканията на държавните и частните страни за информация за клиентите”, публикуван в петък, Apple Inc. заяви, че от 1 юли до 31 декември миналата година тя е получила до 16249 правителствени искания за национална сигурност (NSR), които са засегнали около 8,249 сметки.

Исканията включват и нареждания по Закона за наблюдение на чуждестранните разузнавателни служби (FISA) и писма за национална сигурност (NSL), издадени от ФБР, които не са одобрени от съдия. Предприятията се възпрепятстват чрез разпореждания от страна на потребителите да уведомяват потребителите, че са предоставили на правителството достъп до данните си по NSL. Противоречивата практика многократно е била подложена на критика от страна на технологичните компании, които твърдят, че тя представлява нарушение на свободата на словото и оставя правоприлагащите органи без съдебен надзор.

Фондация “Електронни граници” от “Digital Rights Group” отдавна е вкарана в съдебна битка с Департамента по правосъдие, относно законосъобразността на писмата, като оспори практиката в съда от името на няколко американски телекомуникационни компании. Тъй като настоява, че разпорежданията са неконституционни, се казва, че практиката не само дава на ФБР “огромни правомощия за разследване”, но също така заглушава критиците в телекомуникационната индустрия, тъй като те не могат да говорят публично за писмата, които са получили.

Не е ясно колко от исканията эа национална сигурност, са били предоставени на Apple отFISA и колко всъщност са били тези искания.

На фона на противоречието, свързано с широкото използване на разузнавателния инструмент за разследване от американската разузнавателна общност, броят на исканията продължава да нараства. От юли до декември 2016 г. Apple съобщи эа 5 999 такива заявки, което означава, че броят им повече от два пъти е нараснал, в сравнение с миналата година. В сравнение с първата половина на 2017 г., когато Apple регистрира около 13,499 заявки, увеличението възлиза на около 20%.

Постоянният растеж на заявките за сигурност на правителството на телекомуникационни гиганти като Apple, Google и Facebook е бил тенденция през последните няколко години, като броят на заявките, придружавани от нареждания за разкриване на информация също нараства. В собствения си отчет за прозрачността, обхващащ първата половина на 2017 г., Facebook заяви, че броят на исканията с поръчки за подаване на сметки е представлявал около 57% от общия брой заявки.

Докладът на американската разузнавателна служба разкри, че Агенцията за национална сигурност е утроила наблюдението на телефонните разговори и текстовите съобщения на американците, като е събрала над 534 милиона записа миналата година. Службата на директора на дирекция “Национално разузнаване” (ODNI) отбеляза също леко увеличаване на наблюдението на гражданите извън САЩ от 106 469 на 129 080 лица. Последното, също така не изисква съдебно разрешение.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + 13 =