Антиоксиданти в сладкишите крият риск за здравето

Антиоксиданти в някои храни крият сериозни рискове за здравето. За това алармират диетолози пред Bulgaria ON AIR. Те цитират данни от международно изследване, според които във всяка трета вафла, продаваща се в магазините, се съдържа канцерогенно вещество.

Любимите зрънчовци на децата, сухи пасти, желирани бонбони и разни други солени и сладки пакетирани храни съдържат изключително вредни вещества. Дори и в малки количества, те влияят негативно на здравето.

Смята се, че доста детски храни съдържат химикал, който е получен от петрол.

„В случая става въпрос за един антиоксидант. Той се прилага за трайността на продукта. Последствията са по-лоши. Там става въпрос за баланс между ползи и рискове. Родителите не могат да си правят илюзии, че ще има храна, която ще разнасят по цял ден, ще стои по лавките и с нея всичко ще е наред“, казва микробиологът Сергей Иванов.

Рекламите на различни продукти карат децата и възрастните да си купуват вредните храни, казва диетологът д-р Анна Йорданова. Според нея през последните няколко години все пак има подобрение в храненето при малчуганите.

„Един от най-основните проблеми остава затлъстяването и всички последващи проблеми от него. Това дали ще се развие рак при едно дете, е въпрос на много неща“, каза още специалистът.

„Децата, които консумират големи количества подобни храни, са предразположени към други болести и родителите трябва да са наясно с това, че купувайки подобни неща всеки ден, те не се грижат за здравето на децата си“, коментира още Иванов.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 5 =