Антисептиците

Драскотини, ожулвания и рани. . . Лятото е време за движение и дейности на открито в природата. Затова, всеки от нас трябва да знае най-добрият начин да се справя с рани при различни ситуации. Нека разберем, кои твърдения за антисептиците са фалшиви и кои от тях са верни.

Какво представляват антисептиците?

Антисептици – средство, чието действие е насочено към унищожаване на бактерии, вируси, гъбички и други патогени. Те обикновено се използват за лечение на рани, лигавици и кожа. Използването на антисептици предотвратява развитието на инфекции в раните.

Антисептиците се създават на основата на различни вещества (например йод, етилов алкохол, хлор) и имат различни механизми на действие. Те се предлагат под формата на разтвори, мехлеми, спрейове и други форми.

Мит номер 1: Раната може да се намаже с йод

Това може да се случи само когато трябва да лекувате рана и разполагате само с йод.

Йодът е наистина ефективен антисептик и се използва за лечение на рани, но е изключително важно да се знае, че йодът може да се справя само с ръбовете на раната. В никакъв случай не може да се нанася йод върху самата повърхност на раната, тъй като е доста агресивен агент и може да забави лечебния процес.

Мит номер 2: За лечение на рани на лигавиците се използват същите антисептици като за рани на кожата

В действителност, при увреждане на лигавицата, като устната кухина, например, се препоръчва да се използват изплакващи разтвори, направени на основата на антисептици като хлорхикседин или натриев хипохлорат.

Мит 3: За лечение на рани е необходимо да използвате пероксид

Въглеродният пероксид помага за спиране на кървенето и, най-важнито, осигурява почистването на раната. Водородният пероксид е подходящо средство за лечение на порезни и дълбоки рани. Въпреки това, се препоръчва да се използва само за първично третиране на раната, а за следващи третирания да се използват други антисептици, тъй като той може да удължи времето за зарастване на раната.

Водородният пероксид може да се закупи в удобна форма за път. Той се използва за спиране на капилярно кървене при повърхностно тъканно увреждане, кръвотечение от носа, за лечение на стоматит, пародонтит, ангина, гинекологични нарушения, както и септични рани.

 >>>Уголеми пениса си по безопасен и ефикасен начин ТУК!!!<<<

Антисептични кърпички

Отделна категория – антисептични салфетки, чийто състав и цел варират. Има кърпички, които се използват преди и след кърмене за дезинфекция на гърдата. Съставът им включва овесени и млечни протеини за поддържане на естествения хидробаланс на кожата. Те нямат мирис и вкус и са напълно безопасни за новороденото.

Много производители на хигиенни продукти произвеждат антисептични кърпички, предназначени за лечение на ръце и тяло. Такива салфетки е малко вероятно да бъдат подходящи за лечение на сериозни рани, но ще помогнат да се изчистят ръцете от микробите и да се лекуват леки охлузвания или драскотини.

Също така има антисептични кърпички за интимна хигиена, които включват компоненти като екстракт от алое и лимонена киселина, които имат силен антисептичен ефект. Те са удобни за употреба при пътуване, за да се предотврати дразненето и да се осигури ефективно почистване на кожата.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − four =