Бабини лекове срещу всякакви болежки

Природните продукти са много добър лечител на всички леки болки и неразположения. Те са чудесна първа помощ, докато отидем на лекар. Рецептите на нашите баби, предадени ни от нашите майки, а понякога и директно от баба на внуче, макар често да ни се струват странни, отдавна са доказали своята ефикасност.

Черният въглен
Само допреди няколко години при трудности с храносмилането – болки и тежест в стомаха, обичайното лекарство бе черният въглен. Днес, в сравнение с новите медикаменти, този цяр ни изглежда недостатъчно сериозен, но по резултат е почти без конкуренция и затова продължава да бъде широко използван.

Черният въглен не съдържа активни молекули. Той се разгръща в дебелото черво, а карбонатните му атоми се нареждат в последователни пластове и реагират като филтър срещу газовете и токсините, като ги изтласкват навън.

Зелената глина
Друго природно средство, използвано от нашите предци, е зелената глина. Нейните свойства, с изключение на улесняването на извеждането на газове и на токсини, са сходни с тези на черния въглен. Под формата на фина и ароматизирана пудра, зелената глина е включена в състава на фармацевтични лекарства и помага при диария и колит.
Зелена глина в естествено състояние може да намерите в повечето аптеки.

Подправките
Болките и болестите на зъбите могат да ви създадат големи неприятности. Лекарската намеса е задължителна, но за да намалите неприятното и мъчително усещане, преди да потърсите стоматолог, използвайте подправките.

Вземете щипка карамфил и я поставете върху зъба. Това ще намали болката и причиняваните от бактериите разрушения. Ако мисълта да докоснете болното място не ви допада, можете да си направите отвара от няколко щипки карамфил които сварете и охладете до подходяща за гаргара температура. Специални научни изследвания отдавна доказаха ефикасността на това растение. Тя се дължи на голямото му съдържание на аналгетични и антисептични субстанции.

Друга подправка с лечебни свойства е канелата. Нейна родина е Азия и от векове е използвана при умора, защото дава тонус. Въздействието й е особено резултатно и при грип.

Растенията
Прабабите ни са първите лечителки, служещи си с растения и плодове за приготвянето на медикаменти. Фармацевтичната индустрия днес използва техните знания.

Зелениката е влязла в композицията на лекарствата против рак, а вълнестият напръстник – в тези за сърце. Не бива да забравяте обаче, че растенията крият много изненади и трябва да се използват предпазливо. Понякога техните субстанции са отровни, затова не влизайте в ролята на самозван лекар, като смесвате различните растения по ваше усмотрение. За да не навредите на здравето си, по-добре използвайте отдавна доказани рецепти.

Ако страдате от безсъние, доверете се на чай от валериана или срастниче.

При проблеми с дишането, смесете евкалипт, мащерка, мента и лавандула, а към тях после добавете една чаена лъжичка оцет.

Магданозът също е добър ваш приятел. Богат на желязо, той ще ви помогне да възвърнете формата и енергията си, а също така ще освежи дъха ви.

Листата на босилека действат разхлабващо, а тези на малината помагат срещу ревматични болки.

Чесънът прочиства дебелото черво, маслините също са с диуретичен ефект.

Какво мислят специалистите за бабините лекове?
Зависи от това доколко е доказана ефикасността им. Отношението на експертите е положително към тези, които са приготвени на базата на традиционната медицина, но при условие че не се прекалява с употребата им.

Китайците, които умело съчетават традиционна и модерна медицина, отдавна са разбрали че градим бъдещето си върху опита от миналото.

наче доказано е действието на чесъна за понижаване на високото кръвно и на обикновената блатия за овладяване на диарията.

Имат ли бъдеще бабините лекове?
Тяхната употреба продължава да се използва и днес. Наблюдава се особен интерес към екзотичните отвари, като обаче към тях трябва да се подхожда с особено внимание.

Липсата на достатъчно информация за произхода и трайността им, както и за съдържанието им на токсични вещества, крие сериозна заплаха за здравето ни. Други лекове, чието благотворно влияние върху организма е доказано, продължават да бъдат изследвани, тъй като се предполага, че те притежават неподозирани целебни свойства.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + nine =