Българи събарят вилите си в Гърция

Българи си премахват сами вилите в Гърция в районите на Миродато, Мандра и Авдира заради акция с непосилни глоби за незаконно строителство от гръцките власти от последните месеци на миналата година. В трите крайморски селища, които са в района на Ксанти, има около 200 имоти на българи, които са купили земеделска земя, върху която са поставили каравани и вили, съобщава “Марица”. Властите налагат глоби от 15 000 до 150 000 евро в зависимост от големината на обекта и строителните материали. Затова нашенците започнали да бутат сами вилите си, което сваля глобите до поносимите 500 евро.

Прагматичен смолянчанин дори развъртял резачката си и прибрал дървения материал от постройката си обратно в Смолян. “Това не е нещо избирателно към българите, налагат се и на гърци”, обясни пред “Марица” обясни бизнесменът от Златоград Величко Сидеров, който също има имоти в съседна Гърция. “Това е процес, който тече в последно време в Гърция, след пожара в Атина. Има много голямо увеличение на глобите, преди бяха 30% от 600 евро на кв. м, сега е 100% от 600 евро/кв. м. И всяка година след това плащаш 300 евро на кв. м глоба, защото продължава да ти седи на мястото незаконната къща, тъй като нямаш право на земеделската земя да сложиш и преместваем обект, само каравана или кемпер.” Той заяви, че заедно с други собственици на такива обекти търсят съдействие чрез кметовете на общини в Смолянско от държавата ни за решаване на проблема с гръцките власти. “Запознат съм с проблемите на собствениците на имоти в района на Северна Гърция”, заяви кметът на община Смолян Николай Мелемов.

Той посочи, че има промяна в гръцкото законодателство. “Когато са строени обектите условията са били други и не е имало проблем. Разговарял съм с кмета на Ксанти и проблемът е поставен на ниво заместник министри. Редно е да се каже, че строителните власти не делят обектите на “български” и “гръцки” и критериите са еднакви.” Има подозрения, че напрежението се провокира от местни политици, които всявали съмнения, че българите ползвали имотите и правата върху тях незаконно. Българите започват да си купуват имоти край морето след отварянето на пунктовете през границата при Златоград и Маказа. Хора от Смолян, Мадан, Златоград, Рудозем, Момчилград, Кирково, Пловдив купуват парцели от по 300-400 кв. м и върху тях слагат каравани и преместваеми бунгала. Вложенията им варират от 15 до 50 000 евро в обектите. В тях много от тях започнаха през годините успешно да развиват туризъм, като отдават цяло лято стаи за български туристи. Това обаче не се харесва на гръцките хотелиери, защото им се подбиват цените. Гърците негодували, че нашенци не плащат техните разходи за данъци и осигуровки на държавата им, за разлика от тях, а ползват морето за собствен бизнес.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + eight =