Билки и аромати с които да спрем гадене и повръщане

gadeneГадене и повръщане се появяват обикновено при стомашно разстройство,след преяждане, при повишаване на кръвното налягане над допустимите граници, непоносимост към някои храни, алергии. На всеки е познато неприятното чувство на гадене, изпотяване и рязко отпадане, след което идва и повръщането. Има много природни и лесни за изпълнение рецепти, които могат да премахнат гаденето и да преустановят повръщането. Симптомите на гадене възникват при раздрязнена лигавица на стомаха, вследстви на прекаляване с употребата на алкохол. Повръщане може да се получи и при интоксикиране при хранително отравяне. Понякога възпалението на стомаха, може да предизвика и диария.

Стресът, паническите атаки, както и мигрената, нарушения на вестибуларния апарат при пътуване, са все фактори, които могат да причинят гадене и повръщане..
В първите на бременността е нормално така нареченото “сутрешно гадене”. Повръщането се получава често и при малки деца, боледуващи от вирусни инфекции, придружени от висока температура.

Повръщането и гаденето понякога са първоначални симптоми на язва на стомаха, инфаркт, рак, диабет и др.
Храненето трябва винаги да протича при определени правила. Трябва да се храним бавно, да дъвчем бавно, без да преяждаме, за да няма гадене след храненето. Всеки би трябвало да знае към кои храни стомахът му е чувствителен и тези храни да се избягват. В този смисъл пакетираните храни, като вафли, чипс, бонбони и др.трябва да се избират внимателно и да се чете съдържанието посочено на опаковката. Обикновено тези храни съдържат оцветители, консерванти и химикали, които могат да предизвикат остра стомашна реакция, последвана от гадене и повръщане..
Трябва да се ибърне особено внимание на хигиената, тъй като тя се явява основен фактор при този вид неразположения. Липсата и може да причини инфекции, които да предизвикат стомашно разстройство.

За да се избегне повръщането по време на бременност е добре , когато станете сутрин да изяждате по няколко бисквити с чай от джинджифил с една чаена лъжичка мед, за успокояване на стомашните спазми, предизвикващи гадене.
Когато се пояеи чувство на гадене при силен стрес или когато сте притеснени, забавете дишането и направете няколко релаксиращи упражнения.

Един несложен метод за спиране на гаденето е да разтривате меката част на ухото, докато спазъмът отми.не. Тази техника е много подходяща при пътуване, когато не рязполагате с медикаменти против прилошаване..
Когато гаденето и повръщането са придружени с диария е добре да се поемат много течности, за да не се дехидратирате, а и по този начин се прочиства стомашно-чревния тракт от болестотворните микроби и бактерии. Течностите се пият през целия ден на малки глътки. Освен вода може да пиете и плодови фрешове, но е добре водата да преобладава.
Може да се смесят в 0,5 литър вода , 1супена лъжица захар (или мед) , 1/2чаена лъжичка сол. Тази смес възстановява солите и течностите в организма, загубени при диария и повръщане.

Може би е изненадващо, но въпреки високото съдържание на киселина, лимоните неутрализират киселинността в стомаха и  успокояват гаденето. Това се дължи на високото им съдържание на калиев карбонат.
Ако имаме проблем с гадене и повръшане трябва да установим от кои напитки ни става зле или кои задържаме по-лесно- студени или топли. Алкохолът стимулира отделянето на урина и води до обезводняване, затова ако имате такива проблеми го избягвайте.

Едно много ефикасно средство е джинджифилът. Без значение как го приемате-пресен, в бисквити таблетки или пай, той винаги действа.
Полезен за храносмилането и за успокояване на стомашни спазми е и чаят от лайка.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:


Trackbacks/Pingbacks

  1. Знаете ли, че ароматните пръчици могат да бъдат вредни? - […] Билки и аромати с които да спрем гадене и повръщане […]
  2. Смартфонът е опасен, ако е джоба ни - […] Билки и аромати с които да спрем гадене и повръщане […]

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 1 =