Блокираха Банско заради коронавируса

Град Банско е поставен под карантина за две седмици. За това време се забранява влизането и излизането от населеното място.

Жителите му, които са били извън него, ще могат да се върнат до 20:00 ч. днес. Освен тях се допускат само товарните бусове и камиони с храни и лекарства. Превозните средства се обеззаразяват на излизане от града.

Снощи малко преди 20:00 ч., се стигна до напрежение. Тези, които се прибираха в Банско минаха бързо през блокадата, а хората които излизаха, чакаха по-дълго, тъй като минаваха през медицински контрол и дезинфекция.

Засега само 3-ма от 81 от заразените с коронавирус в България са били Банско, според експертите обаче курортът е рискова зона, тъй като надморската височина и по-ниските температури благоприятстват възпаленията на горните дихателни пътища и ги правят по-податливи за Ковид-19.

Повечето хотели в Банско вече са затворени. В града са останали само около 200 туристи, при леглова база за близо 50 000.

Под карантина е поставен и хотел край Лъвов мост в София. Причината е, че там са настанени британски туристи, извозени от Банско.

В случая грешката e на туроператора. Туристите е трябвало да бъдат докарани със специален ескорт с предпазна екипировка до летището в столицата и после да бъдат върнати във Великобритания с чартърен полет.

„Намирам се пред култово място за Банско. Тук няма никой и хората са доста изплашени. Положението се променя всеки час и никой не знае, какво ще последва утре. Улиците са пусни – няма нито коли, нито пешеходци. Полицията постоянно следи за изпълняването на установения ред”, разказа пред NOVA Надежда Атанасова.

Тя обясни, че е спокойна, защото в града има достатъчно лекарства и храна.

„Разбрахме, че няма да може да се излиза от града без уважителна причина. Това ще може да става само ако имаш нужда от лекар или аптека”, добави Надежда.

Семейството на младата жена живее в Банско, а сестра ѝ в София, но тя няма намерение да пътува.

„В града се движат коли по хигиената и улиците се пръскат с дезинфектанти. Повечето хора в Банско са свикнали да ходят на работа всеки ден и да имат занимание. Ситуацията е шок за всички нас. Аз лично съм си приготвила няколко книги и съм се записала за онлайн курсове”, посочи Надежда.

Дезинфектанти антибактериални продукти за ръце и повърхности MyShield

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × one =