Бойко Борисов: И “Хемус” ще има тол система

И Хемус” ще има тол система.

Това каза пред журналисти в Плевен министър-председателят Бойко Борисов, където инспектира строежа на магистрала “Хемус” в участъка между Боаза и пътя Велико Търново-Русе. На място беше и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

“Целта е АМ “Хемус“ да бъде необратима, догодина – до Плевен, а до 2021-2022 .г да се съедини с Търговище. Това е изключително важно, за да може да се отпушат строителните работи и предварителните отчуждавания, които ни бавеха две години“, заяви Борисов.

“Всички пари, които се влагат в тези съоръжения, трябва да се изплащат. Едно е да полагаш две ленти зимно време, а друго – шест. Или както е в София – 12. Така че тол системата е справедлива. И от превозвачите няма някой, който да е против нея. Идеята е да го направим така, че особено тежкият трафик – над 3,5 т., който износва най-много съоръженията, да си плаща. С тия пари да се поддържат старите пътища, защото те от 37-38 години не са пипани – сега минах по мостовете на “Хемус“ и на практика ги правим наново и то при работеща магистрала, което е много по-трудно“, каза още той.

С направата на АМ “Хемус“ БВП ще се вдигне минимум с 10%,

каза още Борисов.

“Виждате, че в момента по АМ “Тракия“, по АМ “Марица“, по АМ “Струма“ няма работници – събират от далечни места работници. Колкото повече се вдига производството на индустрията, толкова повече се налага тия обходи да се правят, защото буквално се задръстват градовете. Сега всичко минава през Плевен. Така че ако сме търпеливи, и през август ще започнем два лот-а Търново – Русе“, съобщи премиерът. Той обясни, че за две седмици – от предишната им проверка, има видим напредък.

Премиерът инспектира и ремонта на пътя Ловеч – Плевен.

Борисов уточни, че досега отчуждителните процедури на земеделските земи са забавили проекта, но когато бъде изградена автомагистралата БВП в този региона на страната ще се увеличи с 10%.

“Магистралата ще е различна и за Плевен, и за Ловеч, и на курсантите от Долна Митрополия съм обещал”, каза още Бойко Борисов.

В четвъртък стана ясно, че нов вариант за обхвата и цените на тол системата ще бъде обсъден до няколко седмици.

За това се разбраха на среща премиерът Бойко Борисов и превозвачите, след като от бранша атакуваха държавата заради предложения размер на тол таксите. Те предупредиха за шоково поскъпване на транспортните услуги, стоките и билетите за междуградските автобуси.

Първоначалните планове бяха още от 16 август автобусните и тежкотоварните превозвачи да плащат за изминато разстояние, а не както досега – с време. След срещата стана ясно, че новите тол такси ще се плащат от ноември, а за тези три месеца системата реално ще бъде тествана с бордовите устройства, които ще се монтират във всеки автобус и тир.

“На този етап сме доволни от факта, че постигнахме договаряне. Беше много важно да има реално тестване на системата. Така ще видим в реални условия как ще се случат нещата и какви суми ще бъдат необходими. Периодът между 16 август и 16 ноември ще бъде тестов. Системата ще работи, но няма да се заплаща”, заяви тази сутрин в ефира на “Здравей, България” по NOVA председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Според Георги Цанков от Съюза на международните превозвачи справедливият вариант за превозвачите е немският модел.

“При него таксите са определени по различни начини, в зависимост от размера на тежкотоварните превозни средства. При сегашния вариант транспортната услуга ще се оскъпи с повече от 35%. Цената на пътната такса надвишава цената на горивото на километър. Никъде в Европа не е така”, коментира Цанков.

Магдалена Милтенова поясни, че размерът на таксите за различните населени места ще бъде различна.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − ten =