Болка в долната част на стомаха или корема: Каква е причината и какво да правим?

Болка в лявата страна на корема при заболявания на пикочната система

Болката в таза в долната част на корема е симптом, който много притеснява. Това може да е епизодична малка болка или дискомфорт, която не предсказва нищо сериозно. Синдромът на чувствителната болка може да показва тежки остри или хронични заболявания, които ще бъдат разгледани в статията.

БОЛКА В ЛЯВАТА СТРАНА НА ДОЛНАТА ЧАСТ НА КОРЕМА: КОИ ОРГАНИ СА ВКЛЮЧЕНИ 

Болката в лявата страна в долната част на корема може да  притеснява от предната страна, под линията на пъпа и от гърба – под талията. Болезнените усещания в тази област възникват на практика при всички урологични, гинекологични и гастроентерологични заболявания. Според медицински данни, в 65-90% от случаите този симптом показва урологична патология; в 60-70% от случаите – при гинекологични заболявания; в 50-60% от случаите – заболяване на храносмилателния тракт ; в 7-15% от случаите – ортопедична патология. Според статистиката болки в долната част на корема се откриват при всеки шести човек на планетата. Този симптом може да бъде свързан с десетки различни патологии, но ние ще се фокусираме само върху най-често срещаните. В лявата страна има определени органи и най-често болката се свързва с тях:

Слезката 

Това е несвързан орган, който принадлежи на човешката имунна система. В тъканите на далака се формират, натрупват и унищожават кръвни клетки. В същото време, далакът действа като резервно хранилище за кръв поради порталната система на кръвния поток. Ако далака бъде отстранен, тогава човекът не умира, защото неговите функции се поемат от други органи, а именно черен дроб и лимфни възли.

Дебелото черво 

От лявата страна е лявата част на напречното дебело черво и низходящия клон на дебелото черво. Причината за болката в лявата страна на корема може да действа върху тези части на дебелото черво.
Тънко черво
Част от тънките черва се намират от лявата страна. По-специално, става въпрос за второто разделение на тънките черва.  Нашествие на йеюнума, възпаление и запушване, обикновено съпроводено с болка.

Полови органи

Възпалителните процеси в левите части на женските и мъжките полови органи са често придружени от болки в лявата страна на корема.

Тазови кости

Болките от лявата страна могат да бъдат провокирани от лезии на лявото ставно съединение, съдове, хрущяли, нервни влакна и лимфни възли на тазовия пояс.

МЕХАНИЗМЪТ НА ТАЗОВАТА БОЛКА 

Болката е доста сложен процес, чието формиране все още не е адекватно проучено. Болката може да мигрира от едно място към друго, като дава фалшиво усещане. Също така се случва, че човек чувства болка без специфичен източник на патология. Основните причини за появата на болка са:
Местни заболявания на кръвообращението и задръствания. Нарушаване на клетъчния метаболизъм в патологичния сайт. Развитие на възпалителен или дистрофичен процес.
Структурни и функционални промени във вътрешните органи, които причиняват дразнене на нервните окончания, което причинява болезнени усещания.
Образуването на болка се извършва на няколко етапа:

 • Първият етап .
  Първоначално човек изпитва неприятни усещания вместо патологичния фокус.
 • Вторият етап .
  Съществува формиране на вторичен фокус на патологията и загуба на комуникация с основния фокус. С други думи, има отразени болки.
 • Третият етап

Патологичният процес се изостря и трофичните разстройства се разпространяват.

Фокусът на болковия импулс се увеличава, поради това, което пациентът чувства увеличаването на интензивността на болката.

ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА БОЛКА В ЛЯВАТА СТРАНА НА ДОЛНАТА ЧАСТ НА КОРЕМА 

Най-често болките в долната част на корема от лявата страна са свързани с възпалителните процеси в органите, които се намират в тази област. Както бе споменато по-горе, това е далака,  дебелото черво и тънките черва, органите на пикочо-половата система при мъжете и жените, и в редки случаи – на тазовите кости, кръвоносни съдове и нервни окончания.

БОЛКА В ТАЗА ПРИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ДАЛАКА 

Някои заболявания на далака се съпровождат от ярка болка в долната част на корема. Сред тях се различават следните патологии:

Навяхване на далака 

Сплехната артерия, вените и нервните снопове могат да бъдат частично или напълно усукани
Накапване на слезката може да възникне по различни причини. Като правило, причината се крие в индивидуалните характеристики на човек, който от раждането има дълги мезентериални връзки, които държат органа в коремната кухина. В случай на обрат, симптомите се придружават от признаци на остър корем. Пациентът се притеснява от остра болка в лявата страна, която се  излъчва до слабините и горната част на долния крайник. Често болката се съпътства от гадене , повръщане и запек. Пациентът отбеляза рязко влошаване на доброто състояние. В този случай се решава въпросът за провеждане на хирургическа операция. Разширяване на далака
Възпалителният процес и нарушаването на изтичането на кръв през порталната вена могат да доведат до остро разширение на далака, което се придружава от болезнени усещания в лявата част на корема. Ако има нарушение на изтичането на кръв, пациентът се оплаква от тъпа болка, която от лявата страна може да мигрира към корема. При ултразвук увеличението на далака е ясно видимо под формата на изглаждане на острите ръбове на органа. При възпаление на далака синдромът на болката обикновено се придружава от повишена температура, гадене и повръщане. По правило възпалението на далака не е със самостоятелен характер, а е свързано с патологията на други органи.

Абсцес на далака 

Това е гнойно възпаление на далака, което може да бъде усложнено от развитието на перитонит – състояние, изискващо незабавна хирургическа интервенция. Малките абцеси на далака, като правило, водят до пълно възстановяване на пациента. Що се отнася до големите огнища на гнойно възпаление, съществува опасност от сериозни усложнения.

Цист на слезката 

Кистата е кухина, състояща се от капсула, вътре в която има течност или слуз. Като правило кистата на далака се образува след абсцес. Обикновено кистата е придружена от тъпа болка, понякога е пароксизмална.

Инфаркт на слезката 

Това състояние се развива, когато има  запушване на малките артерии и артериолите на паренхима, което е и причината эа  кръвен съсирек и некроэа. Пациентът с инфаркт на далака изпитва остра болка в левия хипохондриум. С напредването на болестта болката се излъчва надолу в корема. С дълбоко вдишване, кашляне или внезапни движения болката се усилва. Инфарктът на слезката също е придружен от повишена телесна температура до 38-39 градуса. Тази патология е опасна с богати загуби на кръв.

Левкемия

Хроничните лимфо- и миелолевкемии са съпроводени от увреждане на органите на хематопоезата, включително далака. С тази патология слезката се увеличава по размер, което кара пациента да почувства болка. Често в такива случаи, се прибягва до спленектомия – отстраняването на далака. Що се отнася до другите патологии на далака, например, вродени нарушения и атрофия на органи, те обикновено продължават без синдром на изразена болка.
Болката в левия фланг в долната част на корема е по-вероятно да бъде свързана със заболявания на тънките черва. Ето някои от най-често срещаните заболявания, които са придружени от такъв симптом:

Малабсорбция 

Това е вроден или придобит характер на заболяването. Същността на заболяването се крие във факта, че лигавицата на тънкото черво не може да усвои някои хранителни съставки, които се съдържат в някои продукти. Например, това може да бъде мляко, някои плодове и друга храна. Заболяването се характеризира с лошо храносмилане, диария и болка в лявата  страна. Пациентът също има подуване на корема , спазми, придружени от пристъпи. Цьолиакия
Това е непоносимост към глутен, растителен протеин, открит в  зърнените култури. Симптоматологията на заболяването в много отношения прилича на малабсорбция. Когато глутен навлезе в човешкото черво, има болка в долната част на корема, раздразнение, подуване на корема и разстройство на изпражненията. Лечението на болестта се свежда до пълното изключване на продуктите, съдържащи глутен.

БОЛКА В ТАЗА ПРИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО

Болезнените усещания в долната част на корема от лявата страна могат да бъдат причинени от следните заболявания на дебелото черво:

Синдром на раздразненото черво 

Това е заболяване с неясна етиология, което засяга както мъжете, така и жените. Жените често забелязват изостряне на заболяването по време на менструация или с промени в хормоналния фон. Тази патология се проявява чрез хронична болка, понякога от лявата страна. В допълнение синдромът на раздразнените черва се характеризира с метеоризъм и разстройство на изпражненията (запек или диария). Синдромът на раздразненото черво се характеризира с периоди на отслабване и обостряне, например, след приемане на определена храна или на фона на стрес. С помощта на специално подбрана диета и медикаменти може да се постигне значително подобрение и изчезване на симптомите на заболяването.

Болестта на Хиршспрунг 

Това е наследствено заболяване, което засяга главно момчетата. С тази болест няма места за инервация в някои части на дебелото черво. Основните симптоми на болестта на Hirschsprung, в допълнение към болката в лявата страна на долната част на корема, са запек, подуване на корема и повишено образуване на газове. Основният метод на лечение – хирургическа намеса, чиято същност е да се премахнат части от дебелото черво, лишени от нервни окончания.

Болестта на Крон

Това е възпалително заболяване на червата, което може да бъде придружено от болки в долната част на корема от лявата страна, в зависимост от частта от червата, която е претърпяла възпалителния процес. Болестта на Crohn е доста сложно заболяване, което изисква консервативно и хирургично лечение. Сложността на тази патология е, че тя често се маскира зад други заболявания, което затруднява диагностиката на пациента.

Неспецифичен улцерозен колит 

Това е възпалително политеологично разстройство на червата, при което се появяват морфологични промени в червата. Смята се, че основната причина се крие в наследствените фактори и неизправностите в работата на имунната система. Природата на болката като правило е пароксизмална с различна интензивност.

Многополюсни полипи 

Полипите са доброкачествени неоплазми. В допълнение към синдрома на болката, полипите могат да бъдат придружени от разстройство на изпражненията, при което запекът може да бъде заменен от диария, която е опасна, эаради развитието на дехидратация. Болката в лявата страна на корема, като правило, се появява, когато полипите са в  низходящата част на дебелото черво.

Болестите на пикочно-половата система при мъжете и жените са често срещана причина за болка в долната част на корема, както от ляво, така и от дясно. Този симптом може да възникне при такива заболявания като:

 • Патологично разширение на бъбречния таз
 • Уролитиаза
 • Синдром на Ален-Мастърс
 • Ендометриоза
 • Други заболявания на пикочната система.
 • Инфекциозните и възпалителни заболявания на пикочно-половата система трябва да бъдат диагностицирани и да им бъде  предписана подходяща терапия. Когато болката в корем

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + 3 =