Болка в мускулите след тренировка: какво да правя?

Има два вида болка при физическата активност: парене в мускулите по време на тренировка и синдром на забавена мускулна болка (SOMB). За да разберем видовете болка, причините за възникването и, както и да разберем как да разграничим “лошата” болка от “добрата” и да я облекчим, ще помогнат съветите от фитнес инструкторите.

Усещане за парене в мускулите

Този вид болка се появява по време на или непосредствено след тренировка. Нарастващата болка се дължи на натрупването на токсини в мускулите – ендотоксини. Обикновено тази болка изчезва по време на почивка между тренировките или забавяне на темпото при кардио натоварване.

Когато концентрацията на токсини достигне своя пик, спортистите казват, че изпитват усещане за парене в мускулите, което сигнализира, че мускулите работят на границата на възможностите си..

Повечето спортисти считат това за “добра” болка, тъй като това е знак за висока интензивност на тренировката.

За щастие, няколко минути след тренировката, тази болка изчезва.

Ако обаче продължавате да усещате болка в мускулите си и след тренировка, това може да се дължи нс движението на течности от кръвната плазма в тъканите.

Синдром на забавена мускулна болка

Сигурно сте изпадали в такава ситуация: напускате фитнес залата с лека умора, чувствате се чудесно през целия ден, а на следващата сутрин буквално не можете да станете от леглото. Това е синдром на забавена мускулна болка или крепатура.

Обикновено SOMB се появява в деня след тренировката.

За щастие, болката обикновено изчезва след няколко дни. Освен това, веднага след като се адаптирате към ново упражнение с по-висок интензитет, работно натоварване или нова програма, фитнесът щ спре да ви притеснява отново.

Защо мускулите болят след тренировка?

Когато тренирате с тежести, всъщност унищожавате мускулните влакна, което е причина за локализираната болка. Мускулните разкъсвания на влакна, които се появяват на микроскопично ниво, в действителност са необходими за увеличаване на мускулната маса. Фрактурата на влакната причинява подуване, което от своя страна оказва натиск върху нервите и предизвиква болка.

Болката се дължи отчасти на възпаление около мускулните влакна или дори на увреждане на мускулната тъкан. Изследванията в тази област продължават, затова учените още не могат да кажат със сигурност каква е точната причина за болката.

Има ли начин да се предотврати мускулната треска?

Има определени мерки, които можете да предприемете, за да облекчите физическото усилие или дори да го предотвратите напълно. Преди всяка тренировка загрявайте мускулите. Например направете леко кардио (5-10 минути) или изпълнете няколко упражнения за загряване. Особено важно е да се затоплят мускулите на трениращите сутрин, тъй като мускулите са почти неподвижни цяла нощ.

Това, което правите след тренировка, също е важно. Препоръчваме ви отново да направите 5-10 минути кардио, а след това да разтегнете малко мускулните групи, които са били използвани по време на тренировката. Разтягането помага за удължаване на мускулите и увеличаване на притока на кръв, което помага за отстраняване на токсините, натрупани по време на тренировка. Не се разтягайте преди тренировка, тъй като това може да доведе до нараяване.

Ако искате за качите мускулна маса, вземете Anavor Това са изцяло натурални таблетки на билкова основа, което ще увеличатестествено размера на мускулите ви, ще повишат силата ви и ще се отразят благоприятно дори на либидото ви. Anavor нямат никакви странични ефекти.

Ами ако мускулите вече болят?

Може да ви звучи странно, но упражненията ще помогнат за облекчаване на мускулната болка. Не, не ви предлагаме да се върнете в залата и да повторите последната тренировка или да продължите бягането с още 5 километра. Става дума за леки упражнения, които ще увеличат притока на кръв към мускулите. Това може да бъде колоездене или вечерна разходка.

Друг добър пример е плуването. Водата има положителен ефект върху тъканите, мускулите участват в умерено натоварване, което допринася за възобновяването на нормалната циркулация на кръвта в засегнатите участъци.

Други начини за облекчаване на мускулната болка включват:

  • масаж
  • йога
  • разтягане.

Възстановителните масажи, извършени от квалифициран специалист, ще помогнат за намаляване на симптомите на болка и ускоряване на възстановяването.

  • студени компреси

Много професионални спортисти използват ледени бани като възстановяване. След всеки мач, независимо дали завършва с победа или поражение, британският тенисист Анди Мъри изпълнява следните процедури: взема душ, пие малко вода, след което отива на масаж и накрая взема ледена вана. В продължение на 8 минути лежи в ледена вода, чиято температура е 8-10°С.

Ако работата ви включва седене дълго време, болката може да се засили, така че станете и ходете няколко часа.

И може би най-важният елемент от този списък е сънят! Проучванията показват, че по време на сън тялото се възстановява по-бързо поради протеиновия синтез и хормона на растежа. Идеалната продължителност на съня е 7-8 часа. И не пренебрегвайте тази част от списъка, тъй като по-късно липсата на сън ще повлияе на резултатите от тренирането.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + 5 =