Боровинки и радиация

Боровинките са много полезни. Те съдържат до 6℅ захар, до 7℅ танин, лимонена и ябълчена киселина, витамин С, каротин, микроелементи, органични пигменти – антоцианини, гликозид и неомиртилин. Но не всички плодове са полезни, казват учените.

Плодове и листа от боровинки се използват за лечение на очни заболявания, стомашно-чревни заболявания, диабет, в геронтологията както и локално за лечение на изгаряния, язви, стоматит и гингивит.

Боровинките подобряват нощното зрение, увеличават зрителното поле и намаляват умората на очите, ускоряват регенерацията на тъканите на ретината. Плодовете се използват под формата на инфузив, екстракт и сироп. Тези средства се прилагат при ентероколит, гнилостна ферментация в червата, особено при деца с диария и леки форми на диабет.

С отвара от плодове на боровинка се лекуват катарална и фоликуларна ангина, изгаряния, афтозен стоматит. Обикновено се смята, че сок или желе от сушени боровинки помагат при диария.

Боровинките имат стягащо действие поради наличието на танини. Миртилинът в плодовете има способността да намалява съдържанието на захар в кръвта. Неомулиновият гликозид, съдъращ се в листата на боровинката, значително намалява съдържанието на захар в кръвта.

Боровинки при гастрит и диабет

При гастрит лекарите препоръчват да ядете по 50-100 грама боровнки на ден или тинктура от тях. Инфузия се прави от 5 грама фино нарязан сушен плод и 200 мл вряла вода (дневна доза). Използвайте инфузия от боровинки при възпаление на стомашно-чревния тракт и диабет.

Боровинките са полезни при киселини. 3-4 грама изсушени листа залейте с 250 мл вряла вода (дневна доза – 250-400 мл). Сушените подове се заливат с вряла виъда (50 гр на 0,5 литра), престояват 8 часа.

При лечение на диабет се препоръчвада се ядат повече боровинки през цялата година и да се пие инфузия от сушени плодове. Може да се използват пресни или изсушени листа, събрани преди цъфтежа, за да се приготвят отвари, регулиращи съдържанието на захар в кръвта:

  • 4-5 супени лъжици листа се заливат с 1 литър вряла вода.
  • Варят се на водна баня 20 минути.
  • Пийте по 2 чаши на ден в еднакви дози.

При жлъчни и панкреатични заболявания се препоръчва да се ограничи употребата на сушени боровинки.

Не всички боровинки са добри за вашето здраве

В разгара на лятото, по време на зреенето, боровинки могат да се намерят навсякъде, включително край магистрали и промишлени зони. Експертите предупреждват – боровинки, набрани от такива места, са опасни!

Лекарите предупреждават, че такива плодове са особено опасни за бременни жени, тъй като те могат да доведат до генетични заболявания и мутации в плода. Разбира се, едва ли някой ще ви каже, че нарушенията в щитовидната жлза са настъпили, защото преди две години сте изяли килограм боровинки. Но все пак – защо да рискувате?

Цезий-137е най-опасният радионуклид за човека. Той се натрупва в растенията и попада в хранителните продукти, от които бързо се абсорбира в стомашно-чревния тракт и кръвта. Цезият се разпределя много равномерно в органите и тъканите. В тялото Cs-136 се натрупва основно в мускулите и черния дроб. Полурзападът продължава 30 години. Само 10℅ от това радиоактивно вещество се отделя от организма. Всичко останало се натрупва в мускулуте, бъбреците, сърцето, далака, белите дробиве, черния дроб. Боровинките поглъщат по-голяматачаст от радионуклидите. Трябва да бъдете изключително внимателно при избира на тези плодове и да ги консумирате само ако сте абсолютно сигурни, че са брани от еколигично чисти райони.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two − one =