Част от блок в Русия падна- има жертви и ранени

Четирима души са загинали, а няколко са ранени при взрив на газ в 10-етажна жилищна сграда в град Урал, Магнитогорск, Русия, рано в понеделник сутринта. Експлозията разруши част от блока. 79 са в неивестност.

Общо 48 апартамента са засегнати със 110 души, които са живели в тях. Блокът е бил с 12 входа. Общо в него живеят 1100 души.

Десет души бяха спасени живи от развалините, включително едно дете. 60 други бяха евакуирани, те са от два входа, обясиха властите в Челябинска област.

След като разбра за ситуацията, руският президент Владимир Путин заповяда на началника на ЕЦБ Евгени Зиничев незабавно да излети на мястото. По нареждане на руския президент за Магнитогорск заминава здравният министър Вероника Скворцова, която наред с областните здравни власти ще координира организирането на медицинска помощ за пострадалите, съобщи Кремъл.

Газът изглежда е експлодирал на втория етаж от сградата, построена през 1973 г.
Блокът се намира в центъра на Магнитогорск, на булевард “Карл Маркс”; в сградата има и офиси на различни организации, посочва агенцията.

Подаването на газ за блока е спряно. Според зам.-губернатора Олег Климов в него живеят 1100 души. Губернаторът Борис Дубровски – шеф на оперативния щаб по случая, информира за 300 нуждаещи се от подслон след експлозията. За тях се подготвя общежитие, добави той.

Спасително-издирвателните действия на местопроизшествието продължават. В тях участват всички градски спешни служби – 469 души с 66 единици техника, включително специалисти от федералното министерство на извънредните ситуации.

Режим на извънредна ситуация е обявен в целия град с население над 415 000 души.

По данни на федералния хидрометеорологичен център температурата на въздуха в Магнитогорск е минус 17 градуса, валежи не се очакват, скоростта на вятъра е два метра в секунда.

Студът затруднява работата на аварийните екипи и създава проблеми за хората, които може все още да се намират под развалините, заяви местният клон на МИС.

Федералната служба за сигурност потвърди, че причината за срутването е взрив на битов газ и че това е единствената версия.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + six =