Кои са държавите с най-голям процент на депресия?

Депресията е психично заболяване, което се характеризира със силно чувство на тъга, отчаяние, меланхолия и безпомощност. Различни фактори могат да отключат този неприятен проблем. Ето кои са държавите с най-много депресирани хора:

Индия

Страната с най-голям процент депресирани хора е Индия. 56 милиона индийци страдат от депресия и още 38 милиона имат тревожни разстройства. Депресията се влошава, ако не се лекува, и това може да обясни защо Индия води този списък. Страната има недостиг на квалифицирани специалисти в областта на психичното здраве.

Китай

Китай е друга голяма страна със значителен проблем с психичното здраве. В известен смисъл проблемът на Китай с депресията е като Индия. Страната харчи само 2,35% от бюджета си за психично здраве и само 15% от гражданите имат здравна застраховка, която покрива психиатрична помощ. Според социологически проучвания 91,8% от всички китайци с депресия никога няма да потърсят помощ.

САЩ

Съединените щати все още се борят да преодолеят остарели идеи и стигми за психичните заболявания, което обяснява защо много хора не търсят лечение за депресия. Националният институт по психично здраве е открил, че 16 милиона души на възраст над 18 години страдат от тежка форма на депресия . Това представлява 6,7% от възрастното население. Проблемът се дължи и на това, че в 4000 области на държавата има недостиг на специалисти в областта на психичното здраве.

Бразилия

Приблизително 4,4% от възрастното население на Бразилия страда от депресия, което я поставя над средното за света. Депресията в държавата засяга повече жени, отколкото мъже. В допълнение към депресията, Бразилия има висок процент на хора с тревожни разстройства. И все пак, по ирония на съдбата, тя е обявена за 22-рата най-щастлива страна в света, според Световния доклад за щастието.

Индонезия

В Индонезия приблизително 3,7% от населението или 9 милиона души страдат от депресия. Тук, както и в другите страни, които споменахме, липсват специалисти по психично здраве. Както в гореизброените държави, така и в Бразилия не вярват в лекарската помощ или не признават, че са болни от депресия.

Русия

Според Световната здравна организация 5,5% от населението на Русия страда от депресия. Държавата има огромен проблем и с високите нива на самоубийства. Към 2012 г. нивата сред младите хора в страната са били три пъти по-високи от средното за света. Налице е тежка връзка между депресията, алкохолизма и самоубийството.

Пакистан

За Пакистан се говори, че една трета от населението страда от стрес, депресия или тревожност. Тези заболявания обаче са трудни за проследяване поради липсата на достатъчно доклади. Част от проблема е, че Пакистан има само 750 обучени психиатри. Това означава, че се пада един лекар на всеки 10 000 пациенти с психично разстройство.

Автор: Фифи Иванова

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − ten =