Черешите – полезни и вкусни

Какви са ползите от черешите?

  • Черешите лесно се смилат от тялото, разграждат се добре, не остават дълго в храносмилателния тракт. Съдържат много витамини, минерали и микроелементи: А, В, С, Р и РР, желязо, магнезий, каротин, калций, фосфор, йод, кобалт и калий. Черешите са с нискокалорично съдържание – 100 грама продукт съдържа 52 калории, което позволява да се насладим на тези плодове дори по време на най-строгата диета.
  • Черешата активира метаболитните процеси, подобрява храносмилането, мозъчните функции, доставя на организма необходимите витамини и микроелементи. Присъствието на каротиноиди и флавоноиди в черешите подобрява съсирването на кръвта, предотвратява развитието на кръвни съсиреци, укрепва стените на кръвоносните съдове, оказва положителен ефект върху сърцето. Черешите са полезни за хора, страдащи от хипертония – само шепа плодове понижават кръвното налягане и подобряват състоянието на пациента.
  • При анемия, черешите обогатяват кръвта с кислород, премахват чувството на слабост и летаргия. При атаки на подагра, артрит и ревматизъм облекчават болката. Благодарение на големите количества фибри в черешите (и в общи линиии във всички плодове и зеленчуци), можете да се избавите от запека, тъй като тези плодове регулират функцията на червата. Черешите имат възстановителни, тонизиращи свойства и укрепват имунната система. В сезона на настинки и грип, по-конкретно при бронхиални заболявания, е полезно да се пие компот от череши (без захар), което ще улесни отхрачването.
  • Ако страдате от диабет, не бива да ви притеснява консумирането на череши. Тези плодове съдържат фруктоза, която не зарежда панкреаса и не понижава нивото на кръвната захар. Благодарение на калия, съдържащ се в черешите, тези плодове са полезни за хора, страдащи от сърдечни заболявания. Ако често включвате череши в ежедневното си меню, ще забележите подобряване на състоянието на кожата, тъй като плодовете премахват токсините от тялото. Черешите могат да дадат още много за вашия външен вид, тъй като от тях може да се приготвят различни маски за коса и кожа, отвари за пиене или като лосиони. Ако се включат в рецепти за скраб, черешите придават кадифен и сияен вид на кожата на лицето и тялото.

Има много и разнообразни сортове череши.

“Блекенбург”- ранни череши

Този сорт зрее от началото до средата на юни. Плодовете са сърцевидни, жълти на цвят и имат отлични вкусови качества. При консервиране сиропът добива розов цвят. Сортът ” Блекенбург” е особено подходящ за замразяване.

“Реджина” – немски сорт череши

Започват да зреят на третата година след засаждането, устойчиви са към болести и издържат на слана, както и на темпжератури до -25 градуса. Плодовете са тъмночервени и достигат до 10 грама тежина. Изключително сладки.

>> Поддържайте психическото си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus <<<

Сорт “Iput”

Този сорт има пирамидална корона, назъбени и лъскави листа. Плодовете са със среден размер (от 4 до 8 гр). Формата на плодовете е сърцевидна, в наситено червен цвят. Когато узреят, черешите стават почти черни на цвят. Пулпът трудно се отделя от костилката.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − eleven =