Червен касис: ползи, съхранение и противопоказания

Касисът е известен със своите ползи още от древни времена. Съдържа органични киселини, захари, набор от витамини, антиоксиданти, фибри, пектини, минерални елементи, каротин. Благодарение на този състав, плодовете, сокът и листата на растението са намерили приложение в народната медицина. Червеният касис подобрява функциите на червата, има антипиретични свойства, възвръща апетита, помага при предотвратяването на атеросклероза, използва се като диуретик и бактерициден агент. Включва се в състава на кремове, както и на маски за лице и коса.

Червеният касис има сладък вкус, малко напомнящ вкуса на къпини. В сравнение с повечето плодове, червеният касис не е толкова популярен. Но не го изключвайте от диетата си, защото е изключително полезен. Освен това, поради ярко червената окраска, той често се използва като декоративен елемент в много ястия. От касис се правят конфитюри, десерти, напитки.Плодовете на червения касис, макар и малки, дават голяма сила. Касисът, също като електроцентрала, подхранва тялото с важни минерали, витамини и антиоксиданти – основни елементи на младостта, красотата и здравето на всеки човек.

Смята се, че червеният (както и белият) касис, за разлика от черния, много рядко е причина за появата на алергични реакции.

Факти за червения касис

  • Всеки храст касис може да дава до 4 килограма плод всяка година.
  • Вирее в Западна Европа и Азия
  • Белият касис, който расте на едно и също растение с червения, често се продава като друг продукт, но това е просто версия-албинос на червения касис
  • 100 гр червен касис съдържат 56 калории
  • Червеният касис не съдържа мазнини и холестерол

Структура

В червения касис се съдържат по-малко въглехидрати и захари, отколкото в черния. Съответно, калоричното му съдържание е по-ниско (средно 56 калории на 100 гр). В този плод има много органични киселини – лимонена, ябълчена, салицилова, кехлибарена. Той има по-малко витамин С от черния касис, но е богат на витамини А, група В (особено В5 и В12). Червеният касис съдържа пектинови вещества, антоцианини и кумарини.

Витамин С е отговорен за еластичността на кръвоносните съдове и тъканите. Витамин А е необходим за зрението и доброто състояние на кожата. Витамините от група В са важни за функционирането на всички телесни системи.

Кехлибарената и ябълчената киселини принадлежат към силно енергийните съединения и спомагат за поддържане на тонуса и възстановяването след физическо натоварване. Пектините имат положителен ефект върху храносмилателните процеси и пречистват тялото отвътре. Антоцианините са най-мощните антиоксиданти, които допринасят за отделянето на холестерол, т.е.те са важни за предотвратяването на атеросклерозата. Кумарините намаляват коагулацията на кръвта, като по тизи начин допринасят за предотвратяването на сърдечен удар.

Освен това, червеният касис съдържа фолиева киселина (витамин В9), витамини Е, К, макро- и микроелементи, калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо, манган, мед, селен, цинк.

Полезни свойства

В народната медицина се използват плодовете, сока и листата от растението.

Плодовете на червения касис повишават апетита, подобряват асимилацията на животинските протеини и работата на стомашно-чревния тракт. Имат противовъзпалителни и антипиретични свойства. Инфузията от плодовете помага при хроничен запек. Плодовете на червения касис имат положителен ефект върху метаболизма, стимулират отделянето на холестерол.

Важно е плодовете да са узрели и да не са повредени. При замразяване, плодовете на червения касис запазват своите полезни свойства.

Както бе споменато по-горе, от плодовете могат да се приготвят маски и лосиони за кожата. Те имат подмладяващ и тонизиращ ефект, който помага в борбата с пигментните петна. Маската за коса с плодове от червен касис възстановява и придава обем.

Сокът от плодовете има възстановяващ и освежаващ ефект, и утолява жаждата. Сокът помага при настинки за понижаване на висока температура, поради своето потогонно действие. Използва се при гадене, стимулира отделянето на пикочната киселина, има слабително, холеретично, диуретично, противовъзпалително и хемостатично действие. Сок от червен касис се препоръчва при спастичен колит и ентероколит. Използва се при гастрит с ниска киселинност.

Ако имате излишни килограми, с които искате да се преборите и да си подарите въпросните множество и силни оргазми, които по-слабите хора получават вземете Натуралните Таблетки „Lipoin“.Изготвени по специална, 100% натурална формула, капсулите ще ви дадaт сигурни резултати, без никакви странични ефекти.

Листата от храста се използват за приготвяне на инфузия, която се пие при хиповитаминоза. Инфузията се използва като диуретик и бактерициден агент при патология на бъбреците и цистит. За разлика от плодовете и сока, листата на касиса понижават киселинността на стомашния сок. Ето защо, тинктура от тях може да се приема с пептична язва, гастрит с висока киселинност.

Чаят, произведен от листата от червен касис, е полезен при подагра, ревматизъм, уролитиаза, тъй като допринася за отделянето на пикочна киселина.

Ако е необходимо, в интернет можете да намерите много рецепти за народна медицина, на основата на която са плодовете, сок или листа.

Закупуване и съхранение

Избирайте ярко червени и твърди плодове. Меките плодове, вероятно са презрели. След закупуването ги съхранявайте в хладилника. Те ще останат свежи за една седмица. Ако искате да съхранявате червен касис по-дълго време, замразявайте ги.

Противопоказания

Съществуват известни противопоказания за употребата на червения касис. Неговият сок е противопоказен при стомашна язва и язва на дванедесетопръстника, остър хепатит, гастрит, панкреатит, камъни в жлъчката и заболявания с кървене.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × four =