“Да се направи ремонт на кейовете във Варна, за да не ходят граждани до вълнолома!”

“Да се направи ремонт на кейовете, за да не ходят гражданите на разходка до вълнолома! ” – с тези думи хората скочиха срещу общината след злощастния инцидент с двете деца на вълнолома във Варна.

Жителите на морската столица, както и хора от други части на България, които избират именно град Варна за място за отдих, споделят, че всички кейове във града са в окаяно състояние. Те се рушат, разпадат се, от тях стърчат железа и стават опасни за тези, които са решили да се полюбуват на морската гледка.

“Непрекъснато ставаме свидетели и четем по вестниците, че някой от кейовете се руши. ” – това споделят възмутени граждани. Последно такава новина излезе след големите дъждове, които заляха града, това лято.

“Щом в Бургас кейовете могат да изглеждат като нови и да бъдат поддържани, това може да се прави и във Варна! Къде отиват парите от Еврофондовете и защо не се направи проект за възстановяването на крайбрежната зона и кейовете във Варна?”

Морска гара – Варна е едно от предпочитаните места за разходка. Там ходят хора от всякакви възрастови групи. Напоследък районът доста се оживи, заради крупните строежи на заведения, които укопираха мястото.

Посетители на курортния град, също споделят, че това е един морските градове с най-презастроена крайбрежна алея.

“Частните собственици използват всеки свободен сантиметър, за да на отворят поредното заведение. От държавата не се влага нито лев, за поддържането на Морската градина, крайбрежната алея, кейовете и вълноломът – всичко е останало на доизживяване. Сега в място за бизнес се превърна и Морска гара” – пише жителка на града.

Живущите и посетителите на Варна искат да бъде направен основен ремонт на Морската градина, както и на буните по цялата морска ивица.


“Инцидентът с двете деца можеше да се случи не всеки един кей, тъй като те се рушат и не са обезопасени. Тетраподите на вълнолома вече не са на нивото, на което бяха преди години. Сега са потънали във водата и не могат да спират вълните по начина, по който са го правили преди.” – заяви възмутен гражданин на града.

Хората, избират вълнолома за място, на което да се разходят, тъй като буните са в окаяно състояние. Вълноломът е единственото по-запазено място около морето, което позволява дълга разходка с красив изглед, който в централната част на морската алея бива закриван от заведенията, които се издигат до плажа.

В отговор на изказването на директорът на Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура” Ангел Забуртов пред Би Ти Ви, че “Мястото и съоръжението е вълнолом, етимологията е да разбива вълните. Разходките по вълнолома са страничен ефект”, жителите на Варна отвърнаха, че хората няма откъде да знаят, че мястото е само вълнолом и може би децата не са знаели това.

Всички съпричастни на семействата на загиналите деца, очакват действие от страна на общината и вземане на мерки за отремонтирането на всички кейове във Варна.

След случилото се трябва да се сложи и обозначение, за опасен терен на вълнолома.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 3 =